Διαστημικό φορτηγό θα πέσει ανεξέλεγκτο κάπου στη Γη

Οι ρώσοι χειριστές της πτήσης έχασαν τον έλεγχο του μη επανδρωμένου φορτηγού διαστημικού σκάφους Progress, το οποίο επρόκειτο να ανεφοδιάσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), και το σκάφος θα πέσει στη Γη, δήλωσε αξιωματούχος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας.




Το μη επανδρωμένο διαστημικό μεταγωγικό μεταφέρει εφόδια βάρους τριών τόνων, όπως προωθητικά καύσιμα, οξυγόνο, νερό, ανταλλακτικά, προμήθειες και υλικό για επιστημονικά πειράματα.

«Άρχισε την πτώση του», δήλωσε ο ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, προσθέτοντας  ότι «η πορεία του είναι τελείως εκτός ελέγχου».

Το διαστημόπλοιο είχε εκτοξευτεί την Τρίτη 28 Απριλίου με πύραυλο τύπου Soyuz, ωστόσο λίγο αργότερα η επαφή των ρωσικών αρχών μαζί του χάθηκε.

Δεδομένου ότι έχει χαθεί η επαφή και το σκάφος περιστρέφεται γύρω από τη Γη κάποια στιγμή τα καύσιμα θα τελειώσουν και θα ξεκινήσει η ανεξέλεγκτη συντριβή στην ατμόσφαιρα.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos είχε αποκαλύψει στις αρχές του μήνα ότι το σκάφος θα μετέφερε ακόμα ένα αντίγραφο της σημαίας του Κόκκινου Στρατού που σήκωσαν τρεις Σοβιετικοί στρατιώτες στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου την Πρωτομαγιά του 1945.

Η συγκεκριμένη σημαία που αποτελεί το επίσημο σύμβολο της νίκης των Σοβιετικών κατά της ναζιστικής Γερμανίας, γεγονός που γιορτάζεται στις 9 Μαΐου, θα χρησιμοποιείτο από τους ρώσους κοσμοναύτες για να χαιρετίσουν το έθνος εκείνη την ημέρα.

Η επόμενη αποστολή προμηθειών στον ISS είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιουνίου από το φορτηγό Dragon της αμερικανικής Space X του Ήλον Μάσκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου