«Διάβασαν» όνειρα με τη βοήθεια υπολογιστών (video)


Επιστήμη και τεχνολογία δεν σταματούν να διευρύνουν τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά σύνορα της ανθρώπινης αντίληψης. Μετά την κατάκτηση του διαστήματος, ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία που επιτρέπει την ανάγνωση των ονείρων που βλέπουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου (και που συχνά ξεχνάμε όταν ξυπνάμε το πρωί).



Ιάπωνες επιστήμονες κατασκεύασαν μια μηχανή “ανάγνωσης ονείρων” η οποία προβλέπει σε αδρές γραμμές, με ποσοστό ακρίβειας 60%, τις εικόνες που βλέπουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Για την αποκωδικοποίηση των οπτικών δεδομένων που παράγει ο εγκέφαλος την ώρα του ύπνου που, χρησιμοποιήθηκε ένας μαγνητικός τομογράφος (MRI), μαθηματικά μοντέλα και εικόνες από το διαδίκτυο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η επιτυχία τους έγκειται στην ανακάλυψη της διασύνδεσης μεταξύ των υποδειγμάτων της Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (ΛΑΜΣ, fMRI) -που απεικονίζει την αιμοδυναμική αντίδραση που σχετίζεται με την νευρωνική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και στο Νωτιαίο Μυελό- και λεκτικών αφηγήσεων με βάσεις εικόνων.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έγιναν αντικείμενα παρακολούθησης κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και ξύπνιοι, και χάρη στις αναμνήσεις τους από όνειρα, αδρές εικόνες συνδέθηκαν με συγκεκριμένη εγκεφαλική λειτουργία.



Από εκεί και πέρα μαθηματικά μοντέλα συνέδεσαν εικόνες με εγκεφαλική δραστηριότητα προκειμένου να διαμορφωθούν υποδείγματα των εικόνων που θα μπορούσε να βλέπει ένας άνθρωπος που ονειρεύεται.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του ύπνου και την ψυχοθεραπεία πολλών ασθενών μέσα από τη βαθύτερη εξερεύνηση των ονείρων τους.

Η μελέτη  δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου