Ναρκωτικές ουσίες νέας γενιάς και οι επιπτώσεις τους

Crystal meth, Datura, Krokodil είναι κάποιες από τις πιο επικίνδυνες νέες ναρκωτικές ουσίες  που κυκλοφορούν κυρίως σε Ευρώπη και Αμερική τα τελευταία χρόνια. Είναι νέας γενιάς ναρκωτικά που προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό και οδηγούν στο θάνατο.





Κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη - crystal meth

Η μεθαμφεταμίνη είναι ένα ναρκωτικό σε κρυσταλλική μορφή. Οι χρήστες το παίρνουν είτε εισπνέοντάς το από τη μύτη ή καπνίζοντάς το ή παίρνοντάς το με ένεση. Μερικοί το παίρνουν ακόμη και από το στόμα, αλλά όλοι αναπτύσσουν μια ισχυρή επιθυμία να συνεχίσουν να το παίρνουν επειδή το ναρκωτικό δημιουργεί μια ψεύτικη αίσθηση ευτυχίας και ευημερίας – ισχυρό συναίσθημα αυτοπεποίθησης, υπερκινητικότητας και ενέργειας. Επίσης, μειώνει την όρεξη. Η επήρεια αυτών των ναρκωτικών, γενικά, διαρκεί από 6 έως 8 ώρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 24 ώρες.

Crystal meth

Η μεθαμφεταμίνη είναι ιδιαίτερα εθιστική και αναλώνει τις φυσικές δυνάμεις, δημιουργώντας μια ολέθρια εξάρτηση η οποία μπορεί να ανακουφιστεί μόνο με τη λήψη περισσότερου ναρκωτικού.

Το "φτιάξιμο" με την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη είναι ιδιαίτερα έντονο και πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι εθίστηκαν από την πρώτη φορά που το πήραν.

Η αποθεραπεία είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω της ισχυρότατης εξάρτησης που προκαλεί.

Μακροπρόθεσμα, η χρήση μεθαμφεταμίνης μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες όπως: Ταχυκαρδίες και αύξηση πίεσης αίματος, βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό ή αρρυθμίες που οδηγούν σε καρδιαγγειακή κατάρρευση,  βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά και τους πνεύμονες, ακόμη και θάνατο.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι χρήστες υφίστανται βλάβες στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της εξασθένισης μνήμης και αυξανόμενη ανικανότητα αντίληψης των αφηρημένων εννοιών. Εκείνοι που συνέρχονται βιώνουν συνήθως χάσματα μνήμης και ακραίες αλλαγές διάθεσης.


Bromo-dragonfly

Έχει πάρει το όνομα του από το σχήμα της χημικής δομής του, το οποίο μοιάζει με μια λιβελούλα. Αυτό το παραισθησιογόνο ναρκωτικό είναι εντελώς συνθετικό, καθώς δημιουργείται σε παράνομα εργαστήρια που βρίσκονται ακόμα και μέσα σε σπίτια. Είναι ευρέως διαδεδομένη η παραγωγή και χρήση του κυρίως στις ΗΠΑ.

Η χημική δομή του Bromo-dragonfly

Η επήρεια του στον ανθρώπινο οργανισμό και την ψυχολογία έγκειται στην αλληλεπίδραση του χρήστη με το περιβάλλον του και τον κόσμο όσον αφορά το πώς τα αντιλαμβάνεται. Στην αρχή το ναρκωτικό προκαλεί έντονη ευφορία.

Ωστόσο, οι παρενέργειες του μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 3 ολόκληρες ημέρες. Όταν γίνεται χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να προκαλέσει συχνούς σπασμούς και φυσικά, θάνατο.


Datura

Η Δατούρα (Datura) γνωστή και σαν διαβολόχορτο είναι ένα πολύ διαδεδομένο φυτό. Είναι ένας απλωτός, ποώδης θάμνος, με αρωματικά άνθη σε σχήμα τρομπέτας που στέκονται όρθια, και με αγκαθωτούς καρπούς.

Υπάρχουν τουλάχιστο 15 διαφορετικά είδη του φυτού με πολλές ποικιλίες το καθένα καθώς οι Δατούρες καλλιεργήθηκαν εδώ και αιώνες για τα εντυπωσιακά τους λουλούδια και για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.

Το άνθος του φυτού Datura

Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν δραστικά χημικά. Τα λουλούδια είναι γενικά τα πιο αδύνατα ενώ αυξημένη δράση έχουν τα φύλλα, τα κλαδιά, οι ρίζες, οι καρποί και οι σπόροι. Όλα τα μέρη χρησιμοποιούνται από τους τοξικομανείς καθώς περιέχουν αλκαλοειδή.

Τα δηλητηριώδη αποτελέσματα της Δατούρας στον άνθρωπο είναι: Ταραχή, έντονη ναυτία, διαστολή της κόρης των ματιών, Θολούρα και κακή εστίαση στην όραση, ταχυπαλμία, έντονος αποπροσανατολισμός, απώλεια μνήμης, απώλεια χρόνου, ντελίριο, ευαισθησία στο φως και στο θόρυβο. Ξηρό στόμα και μάτια, ρινορραγία, απώλεια ελέγχου του σώματος. Ουσιαστικά δημιουργούνται και άλλα πολλά παραισθησιογόνα αποτελέσματα και αυτή είναι η αιτία που το φυτό χρησιμοποιείται από τους τοξικομανείς. Ωστόσο τα παραισθησιογόνα ταξίδια της Δατούρας είναι συχνά θανατηφόρα καθώς ο χρήστης βρίσκεται εκτός ελέγχου.


Yaba

Κατά το 80% το νέο αυτό ναρκωτικό είναι καθαρά μεταμφεταμίνη. Στο υπόλοιπο 20% έχουν ανιχνευθεί παράγωγα ηρωίνης, καφεϊνης και συστατικά που μπορεί εύκολα κάποιος να βρει στο σπίτι του και να τα ανακατέψει όπως μεταξύ άλλων υλικών καθαρισμού.

Είναι κατ’εξοχήν παραισθησιογόνο και διακινείτε σε μικροσκοπικά πορτοκαλί, κόκκινα ή πράσινα χάπια με παραστάσεις όπως του ecstasy στην επιφάνειά τους.

Χάπια Yaba

Η αύξηση των καρδιακών παλμών και η εφίδρωση, που είναι τα πρώτα συμπτώματα, έρχονται γρήγορα και κάνουν το χρήστη να πιστεύει ότι το χάπι που πήρε ήταν ecstasy όμως, έπειτα από λίγο αρχίζει μια σειρά δυσάρεστων παρενεργειών. Ο χρήστης αρχίζει να έχει έντονες και ανησυχητικές παραισθήσεις. Νιώθει ότι στο δέρμα του έχουν τρυπώσει έντομα, τα οποία ελίσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προσπαθώντας να βρουν διέξοδο.

Παράλληλα ο χρήστης γίνεται εξαιρετικά ευέξαπτος αφυδατώνεται συνεχώς πέφτει σε μελαγχολία και προκαλείται σύνδρομο κατάθλιψης και αϋπνίες.

Η συχνή χρήση του Yaba προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στους πνεύμονες και το συκώτι, μόνιμες παραισθήσεις και σχιζοφρένεια.


Bath Salts

Οι ονομασίες του ναρκωτικού είναι "Wicked", "Ecko", "Rush Hour" ή "Djungle Dust".

Το ναρκωτικό πωλείται μέσα σε μορφή σκόνης και η γενική τους ονομασία είναι "Bath Salts" και είναι κατασκευασμένο από εκατοντάδες άλλες χημικές ουσίες, ενώ έχει σοβαρές παρενέργειες. Πέρα από την παραληρητική παράνοια και πρόκληση ζωντανών παραισθήσεων, κάνει τους χρήστες του να ενεργούν με βία.

Σκόνη Bath Salts


Είναι άλλωστε γνωστό ότι θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω από τους χρήστες. Οι ειδικοί αναφέρουν πως λειτουργεί σαν "ρώσικη ρουλέτα".

Σε κάποιους προκαλεί ευφορία αλλά οι παρενέργειες είναι πολλές και επικίνδυνες.

Τα έκτακτα περιστατικά ψυχωτικών επεισοδίων στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική λόγω της ευρείας χρήσης.


Scopolamine

Θεωρείται η πιο επικίνδυνη, νέα ναρκωτική ουσία και έχει γίνει ευρέως γνωστή και ως "devil's breath", "η ανάσα του διαβόλου".

Όταν κάποιος βρεθεί υπό την επήρεια αυτής της ουσίας είναι το τέλειο θύμα. Υπάρχουν πολλές ιστορίες θυμάτων που τους έκλεψαν όλα τα υπάρχοντα ή τους αφαίρεσαν όργανα. Η scopolamine καταργεί την ελεύθερη βούληση και τη μνήμη.

Ο δημοσιογράφος του Vice, Ryan Duffy, ταξίδεψε μέχρι την Κολομβία για να μάθει περισσότερα γι' αυτό το ναρκωτικό και μίλησε με διακινητές και θύματα.





Ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει να το δοκιμάσει για να γράψει μετά την εμπειρία του, άλλαξε γνώμη όταν έμαθε πόσο επικίνδυνο είναι.

Ένας από τους διακινητές ανέφερε στο δημοσιογράφο πως η scopolamine μοιάζει σε εμφάνιση με την κοκαΐνη, καθώς είναι μια άοσμη, άσπρη σκόνη. Μόνο που με 1 γραμμάριο scopolamine μπορείς να σκοτώσεις 10 ή 15 άτομα. Η χρήση του είναι απλή. Αρκεί κάποιος να σου φυσήξει στο πρόσωπο τη σκόνη αυτή και έπειτα είσαι ανήμπορος να σκεφτείς ή να θυμηθείς. Έτσι, κάνεις ό,τι σου πουν.


Etorphine

Η ετορφίνη (Etorphine) Είναι συνθετικό οπιούχο ναρκωτικό που θεωρείται 3.000 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη.

Χρησιμοποιείται για να αναισθητοποιήσει μεγάλα ζώα, όπως ελέφαντες.

Στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει άμεσο θάνατο.


Krokodil

Το Krokodil, ή δεσομορφίνη όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι η λεγόμενη "σπιτική ηρωΐνη" που ξεκίνησε από τη Ρωσία και σταδιακά εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ, σημάνοντας συναγερμό για τη δημόσια Υγεία. Κατασκευάζεται συνήθως από τριμμένα χάπια κωδεΐνης, βενζίνη, μαγειρικό λάδι, ιώδιο, διαλυτικό μπογιάς και υγρό αναπτήρα και η ραγδαία εξάπλωση του έχει απασχολήσει πολύ τους ειδικούς.

Η εξάπλωση του στις ΗΠΑ ήρθε στο φως από τον Δρ Φρανκ Λοβέκιo ιατρικός διευθυντής στο Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων, ο οποίος έχει ασχοληθεί με περιπτώσεις χρηστών Krokodil. Οπως έχει αναφέρει ο ίδιος: "Είμαστε πολύ φοβισμένοι. Το ναρκωτικό αυτό κατασκευάζεται από επικίνδυνα υλικά και ακόμη και αν θεωρούν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου και της βενζίνης έχει φύγει, υπάρχουν ακόμα υπολείμματα από αυτά. Μπορείτε να φανταστείτε τι ζημιά προκαλεί αυτό το ναρκωτικό στις φλέβες σας, όταν βγάζει αυτό το αποτέλεσμα στο δέρμα. Τρώει το χρήστη από μέσα προς τα έξω".

Αν και έχει τις ίδιες ψυχικές συνέπειες, με την ηρωίνη, τα απίστευτα φθηνά υλικά του Krokodil, τα οποία μπορούν να αγοραστούν νόμιμα σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ στη Ρωσία, μπορούν να προκαλέσουν δραματικές και καταστροφικές συνέπειες στο σώμα του χρήστη.



Πολλοί τοξικομανείς έχουν υποστεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και προβλήματα λόγου και ομιλίας από το φάρμακο, αφού συχνά "σκάνε" τα αιμοφόρα αγγεία τους, αφήνοντας έντονη οσμή γάγγραινας και πληγές να φουντώνουν στο σώμα, από τις οποίες το Krokodil απέκτησε το όνομα και τη φήμη του.

Ο μέσος χρήστης Krokodil έχει προσδόκιμο ζωής μόλις δύο με τρία χρόνια από την στιγμή που θα αρχίσει τη χρήση και σε αυτό το διάστημα το δέρμα τους θα γίνει πράσινο, φολιδωτό και θα αρχίσει να πέφτει σαν ένα είδος αποσύνθεσης που ξεκινάει από το εσωτερικό του οργανισμού.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Μπίλης [Planitikos Team]

Πηγές: news247, wikipedia, youtube

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν και καθυστερημενα το διαβασα.....μπραβο,εξαιρετικη αναρτηση!

Δημοσίευση σχολίου