Άρρωστα και ερμαφρόδιτα τα ψάρια που θα τρώμε;

Τα ψάρια που ζουν σε μεγαλύτερα βάθη εμφανίζουν ηπατικά προβλήματα, καρκινικούς όγκους και άλλα προβλήματα υγείας που πιθανότατα συνδέονται με την ανθρωπογενή ρύπανση.






Διεθνής επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Βισκαϊκό Κόλπο, στη δυτική Γαλλία επικεντρώθηκε στα ψάρια που κολυμπούν στα υφαλοπρανή, εκεί δηλαδή όπου διακόπτεται η υφαλοκρηπίδα και όπου ο βυθός αποκτά απότομη κλίση 30 ως 45 μοίρες σε βάθη από 600 ως 1600 μέτρα.

Εκτός από τις προαναφερθείσες παθήσεις, για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε ένα ψάρι μεγάλου βάθους το οποίο έφερε τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά γεννητικά όργανα. Η δειγματοληψία έγινε σε μια περιοχή χωρίς εμφανή πηγή ρύπανσης και θεωρείται ότι αντανακλά τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στις θάλασσες.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Marine Environmental Research από επιστήμονες του αμερικανικού Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον (OSU) και το Κέντρο Περιβάλλοντος, Αλιευμάτων και Υδατοκαλλιεργειών της Βρετανίας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έρευνα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες που συμμετείχαν, όταν μάλιστα την συγκρίνουμε με αντίστοιχες σε υδατικά πάρκα των δυτικών ΗΠΑ, όπου επίσης εντοπίστηκαν σοβαρές επιπτώσεις της ρύπανσης στην κατάσταση της υγείας των αλιευμάτων, συμπεριλαμβανομένων ψαριών που παρουσίαζαν σημάδια “εκθήλυνσης”, όπως η ανάπτυξη αβγών.

“Σε περιοχές που εκτείνονται από παρθένες, ορεινές λίμνες στις ΗΠΑ έως τα θαλάσσια οικοσυστήματα των ανατολικών ακτών του Ατλαντικού Ωκεανού στη Γαλλία και την Ισπανία, βρήκαμε στοιχεία πιθανώς ανθρωπογενούς ρύπανσης που θα μπορούσε να επιφέρει παθολογικό αντίκτυπο στα ψάρια” αναφέρει ο Michael Kent, καθηγητής μικροβιολογίας στο OSU.

“Κάποιος θα πίστευε ότι σε μεγάλα βάθη τα επίπεδα ρύπανσης και ο βιολογικός αντίκτυπος θα ήταν χαμηλότερα” προσθέτει και καταλήγει ότι “τα πράγματα δεν έχουν έτσι. Οι παθολογικές αλλαγές που παρατηρούμε ανήκουν ακριβώς στην κατηγορία εκείνων που συνδέονται με την έκθεση σε τοξίνες και καρκινογενείς ουσίες”.

Ωστόσο, η σύνδεση των αλλαγών στα ψάρια των βαθέων υδάτων με τη ρύπανση είναι πρώιμη σε αυτό το στάδιο, αφού το φαινόμενο θα μπορούσε να οφείλεται σε φυσικές χημικές ουσίες. Περαιτέρω χημικές αναλύσεις θα οδηγήσουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς ρύπανσης.

Λίγες μελέτες, αν όχι καμία, του είδους έχουν διενεργηθεί για τα ψάρια των υφαλοπρανών. Οι περισσότερες επικεντρώνονταν στην παρασιτική πανίδα και όχι σε βιολογικά προβλήματα όπως οι ηπατικές παθήσεις.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα καθώς σε αυτές τις περιοχές αναμένεται να στραφεί η αλιευτική δραστηριότητα εξαιτίας της υπεραλίευσης και της εξάντλησης των αλιευτικών αποθεμάτων στην πιο ρηχή υφαλοκρηπίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου