Γιγάντιος κυκλώνας στροβιλίζεται στον Κρόνο (video)


Θεαματικές εικόνες από έναν γιγάντιο κυκλώνα στον βόρειο πόλο του Κρόνου έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.Τις εικόνες έστειλε στη Γη ο δορυφόρος Cassini. Το μάτι του κυκλώνα έχει διάμετρο 2.000 χιλιόμετρα, δηλαδή είναι 20 φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με το μάτι ενός τυπικού κυκλώνα που εξελίσσεται στη Γη.

Επίσης ο συγκεκριμένος κυκλώνας είναι πολύ ισχυρότερος συγκριτικά με τους «γήινους» κυκλώνες, με ταχύτητα ανέμων που αγγίζει τα 530χλμ/ώρα.

Όπως φαίνεται στο video, ο κυκλώνας στροβιλίζεται σε μια μυστηριώδη δίνη με έξι πλευρές και σε αντίθεση με τους κυκλώνες της Γης, που κατευθύνονται βόρεια καθώς ο πλανήτης μας περιστρέφεται, ο εξωγήινος κυκλώνας φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί στον βόρειο πόλο του Κρόνου.

Τα όργανα του Cassini ανίχνευσαν την καταιγίδα στον Κρόνο λίγο μετά το 2004, όταν ο δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Εκείνη την περίοδο επικρατούσε σκοτάδι στον βόρειο πόλο του Κρόνου λόγω του χειμώνα, οπότε ο δορυφόρος έπρεπε να περιμένει την άνοιξη του 2009 για να καταγράψει το φαινόμενο σε ορατό φως.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου