Ρομπότ για την εξουδετέρωση τρομοκρατών


Ρώσοι ειδικοί αναπτύσσουν ρομπότ σχεδιασμένα για την ελαχιστοποίηση των απωλειών σε τρομοκρατικές επιθέσεις και την εξουδετέρωση τρομοκρατών, σύμφωνα με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Ντμίτρι Ρογκοζίν.




Όπως είπε σχετικά ο Ρογκοζίν, ο οποίος επιβλέπει την αμυντική βιομηχανία της χώρας, τέτοια ρομπότ θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για την απομάκρυνση πολιτών και τραυματισμένων στρατιωτικών από τις σκηνές τρομοκρατικών πληγμάτων. Επίσης, σύμφωνα με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό, υπό ανάπτυξη βρίσκονται και ειδικά συστήματα που θα επιτρέπουν τον εντοπισμό τρομοκρατών που βρίσκονται πίσω από εμπόδια, επιτρέποντας την εξουδετέρωσή τους από μεγάλες αποστάσεις, με μικρό κίνδυνο για πιθανούς ομήρους.

Σε παρεμφερές πλαίσιο, η αμερικανική κυβέρνηση το Σεπτέμβριο έχει προγραμματίσει την εκτόξευση ενός πυραύλου από το Γουόλοπς Άιλαντ της Βιρτζίνια, με φορτίο που ανοίγει νέους ορίζοντες για τις ειδικές επιχειρήσεις: οκτώ δορυφόρους τηλεπικοινωνιών- μινιατούρες, για λογαριασμό της SOCOM (Special Operations Command), που θα επιτρέπουν την παρακολούθηση τρομοκρατών- «ανθρωπίνων στόχων».

Η χρήση μικροσκοπικών συσκευών/πομπών- «tags», που μεταδίδουν δεδομένα μέσω δορυφόρων για την παρακολούθηση στόχων είναι μία πρακτική που χρησιμοποιείται από τη SOCOM και τις Ειδικές Δυνάμεις εδώ και χρόνια, ωστόσο υπάρχουν περιοχές στον κόσμο όπου η δορυφορική κάλυψη είναι περιορισμένη και δεν υπάρχουν επαρκείς εναλλακτικές.  Οι εξειδικευμένοι «μίνι» δορυφόροι (μεγέθους κανάτας) της SOCOM θα βρίσκονται σε ύψος 300 μιλίων και θα διευκολύνουν την επικοινωνία των πομπών με τα κέντρα επιχειρήσεων.

Αν και η επίσημη θέση της SOCOM είναι ότι οι επιχειρήσεις «ανθρωποκυνηγητού» θα μειωθούν, καθώς πλέον οι δραστηριότητές της έχουν να κάνουν περισσότερο με εκπαίδευση ξένων στρατιωτικών, αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμα 10 με 20 χρόνια επιχειρήσεων εναντίον της αλ Κάιντα και των παρακλαδιών της στον ορίζοντα, οπότε και οι Ειδικές Δυνάμεις θα συνεχίσουν τις αποστολές εναντίον υπόπτων για τρομοκρατία. Ενδεικτικά, κατά το παρόν οικονομικό έτος, η SOCOM θα δαπανήσει 88 εκατομμύρια δολάρια για ειδικό εξοπλισμό παρακολούθησης τέτοιου είδους.

Η αποστολή, ονόματι Operationally Responsive Space 3 θα μεταφέρει, πέρα από τους οκτώ δορυφόρους της SOCOM και άλλους 20 για άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Οι εν λόγω μίνι δορυφόροι είναι σχεδιασμένοι για να επιχειρούν στο Διάστημα για διάστημα τριών ετών και άνω. Αν και θα χρησιμοποιηθούν και ως «πλατφόρμες» έρευνας πάνω στο αντικείμενο, θα υπάρξει επιχειρησιακή TTL (tagging, tracking and locating) χρήση τους. Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο είναι η Blackbird Technologies Inc και η Cobham Plc.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου