Ιπτάμενες ανεμογεννήτριες από τη Google (video)


H Google είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας αναφορικά με τη δέσμευσή της στην καθαρή ενέργεια και αυτή την εβδομάδα προσέθεσε ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των πράσινων επενδύσεών της: τις ιπτάμενες ανεμογεννήτριες (AWT).




Πώς η Google επενδύει στη συγκεκριμένη τεχνολογία; Εξαγοράζοντας την εταιρεία που την αναπτύσσει και που ακούει στο όνομα Makani Power.

Οι ιπτάμενες ανεμογεννήτριες διαφέρουν από τις επίγειες καθώς λειτουργούν περισσότερο ως χαρταετός. Υπάρχει μεν επίγειος σταθμός, αλλά αυτός είναι συνδεδεμένος με ένα μη επανδρωμένο σκάφος που παράγει ενέργεια από έλικες που κινούνται κάθετα και κυκλικά.

Οι ρότορες στα φτερά του αεροσκάφους χρησιμοποιούνται τόσο για την παραγωγή αιολικής ενέργειας όσο και για να δίνουν ώθηση και να το διατηρούν στον ουρανό όταν η ένταση των ανέμων είναι χαμηλή.

Με αυτό τον τρόπο η ιπτάμενη ανεμογεννήτρια της Makani μπορεί και εκμεταλλεύεται τους χαμηλούς ανέμους πολύ αποδοτικότερα από τις συμβατικές.

Επίσης, αυτό επιτρέπει στο σκάφος να αλλάζει ύψος και να εκμεταλλεύεται τις περιοχές όπου οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι. Υπολογίζεται ότι η βέλτιστη απόδοση επιτυγχάνεται σε υψόμετρο 250-600 μέτρων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η  Makani δοκίμασε μιας ανεμογεννήτρια ισχύος 30 Κιλοβάτ, προπομπό ενός μοντέλου ισχύος 600 κιλοβάτ.

Παρότι οι συμβατικές ανεμογεννήτριες έχουν πολύ μεγαλύτερη ισχύ, 3000 Κιλοβάτ, το χαμηλότερο κόστος κατασκευής της Makani και η δυνατότητα της να προσαρμόζεται στην ένταση και την κατεύθυνση του ανέμου αντισταθμίζουν το μειονέκτημα.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου