Σε ετοιμότητα για έναν νέο, επικίνδυνο ιό


Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), λόγω της εμφάνισης ενός επικίνδυνου ιού.








Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ένα νέο στέλεχος κορoνοϊού απασχολεί τις αρχές Δημόσιας Υγείας σε όλο τον κόσμο από τον Σεπτέμβριο του 2012, οπότε και διαγνώστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης από το νέο ιό σε ασθενείς και ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Αραβική Xερσόνησο.

Έως και τις 15 Μαΐου 2013 έχουν εργαστηριακά επιβεβαιωθεί 40 κρούσματα λοίμωξης σε ανθρώπους με το νέο στέλεχος που σχετίστηκαν με σοβαρή νόσο του κατωτέρω αναπνευστικού και οδήγησαν σε 20 θανάτους.

Χαρακτηριστικά, από τις αρχές Μαΐου έως σήμερα έχουν καταγραφεί 21 κρούσματα συμπεριλαμβανομένων 9 θανάτων.

Τα πρόσφατα κρούσματα σχετίζονται με επιδημία που ξεκίνησε από μονάδα υγείας στην Ανατολική Σαουδική Αραβία.

Πολύ πρόσφατα σε νοσοκομείο της Γαλλίας διεγνώσθη περιστατικό σε επιστρέφοντα ταξιδιώτη από το Ντουμπάι με μετάδοση σε ασθενή που νοσηλευόταν στον ίδιο θάλαμο, αλλά όχι σε άλλο ιατρικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή με τον ασθενή.

Έως σήμερα τα περισσότερα περιστατικά παγκοσμίως έχουν αναφερθεί από την Σ. Αραβία ενώ 8 περιστατικά έχουν διαγνωσθεί στην Ευρώπη (2 Γερμανία, 4 Ηνωμένο Βασίλειο, 2 Γαλλία).


SARS

Ο νέος κορονοϊός (NCoV) προέρχεται από πολυπληθή οικογένεια ιών, στην οποία ανήκει επίσης ο ιός του SARS, αλλά δεν θεωρείται τόσο επικίνδυνος, κυρίως γιατί δεν έχει δείξει μέχρι τώρα ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα και αποτελεσματικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως για παράδειγμα ο ιός της γρίπης.

Θα μπορούσε, όμως, να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μόνο μετά από στενή και παρατεταμένη επαφή.

Με εξαίρεση την πρόσφατη επιδημία σε μονάδα υγείας στη Σαουδική Αραβία, μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα με την ανίχνευση μικρών συρροών:

Μία στη Μ. Βρετανία (4 συνδεόμενα κρούσματα) και μία στη Γαλλία (2 κρούσματα). Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε το εύρος της επικινδυνότητας του ιού, καθώς σημαντικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως για παράδειγμα από πού προέρχεται και πώς διατηρείται ο NCoV στη φύση.

Ο νέος κορονοϊός προκαλεί αναπνευστική λοίμωξη και ειδικότερα πνευμονία, η οποία μπορεί να εξελιχθεί με βαρύτερη κλινική εικόνα [Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια κλπ].

Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν συστάσεις από τον ΠΟΥ για έλεγχο στις πύλες εισόδου μιας χώρας ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο και τα ταξίδια στην Αραβική χερσόνησο ή αλλού. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αξιολογεί το συμβάν ως χαμηλού κινδύνου για την Ευρώπη.


Ετοιμότητα

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τα συστήματα επιτήρησης που διατηρεί για τα αναπνευστικά νοσήματα, είναι σε συνεχή ετοιμότητα και εγρήγορση για τυχόν ανίχνευση περιστατικού της νέας νόσου σε νοσοκομεία και ΜΕΘ της χώρας.

Επιπρόσθετα, παρακολουθεί τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές εξελίξεις του θέματος από κοινού με τα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (ECDC), και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται σε εγρήγορση για την πιθανότητα ανίχνευσης περίπτωσης λοίμωξης με το νέο ιό, ειδικότερα αυτοί που εργάζονται σε εταιρείες διεθνούς μεταφοράς ασθενών και αυτοί που αντιμετωπίζουν ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα και ιστορικό ταξιδιού στην Αραβική Χερσόνησο μέσα στις προηγούμενες 10 ημέρες.

Η χαρτογράφηση των μετακινήσεων των ασθενών από τη Μ. Ανατολή στην Ευρώπη έχει προγραμματιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, έτσι ώστε να προβλεφθούν ποιες περιοχές μέσα στην Ευρώπη έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εισαγόμενων κρουσμάτων.


Επιτήρηση

Στην Ελλάδα, όπως σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύεται η επιδημιολογική επιτήρηση και επαγρύπνηση, έτσι ώστε σε περίπτωση ανίχνευσης πιθανού κρούσματος, αυτό να απομονώνεται με ταυτόχρονη χρήση των ειδικών μέτρων ελέγχου της λοίμωξης.

Συγκεκριμένα:
  • Υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης του νέου κορονοϊού στο Εργ. Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
  • Οι επαγγελματίες υγείας δεν θα πρέπει να ξεχνούν τη πιθανότητα συλλοίμωξης με άλλο ιό, όπως ο ιός της εποχικής γρίπης.
  • Με την κλινική υποψία για κάποιο κρούσμα, συστήνεται η επιδημιολογική διερεύνηση όλων των επαφών του ασθενούς μέχρι και 10 ημέρες πριν εκδηλώσει συμπτώματα. Οι επαφές αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν, να ενημερωθούν και να εξεταστούν εργαστηριακά για τον ιό. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώνεται το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (τηλ. Επικοινωνίας: 2105212054).


Περισσότερες Πληροφορίες
  • ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: http://www.keelpno.gr/el-gr/νοσήματαθέματαυγείας/λοιμώδηνοσήματα/νοσήματαπουμεταδίδονταιμέσωαναπνευστικούσυστ/coronavirus_new.aspx
  • ECDC risk assessment of novel coronavirus: http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/Forms/ECDC_DispForm.aspx?ID=105
  • World Health Organisation information on the novel coronavirus http://www.who.int/csr/don/2013_03_12/en/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου