Στον αλιγάτορα το μυστικό για φυσική αναγέννηση χαμένων δοντιών

Επανάσταση στην οδοντιατρική φέρνει μια νέα έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν σε αμερικανικούς αλιγάτορες.







Τα δόντια του αλιγάτορα τελικά δεν διαφέρουν πολύ από εκείνα του ανθρώπου. Η βασική τους διαφορά συνίσταται στο ότι όταν ένας ενήλικας χάσει ένα δόντι, αυτό δεν αντικαθίσταται ποτέ ξανά.

Αντίθετα, οι αλιγάτορες «βγάζουν» ως και 3.000 δόντια κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Εκτιμάται μάλιστα ότι ένας αλιγάτορας μήκους τεσσάρων μέτρων αντικαθιστά και τα 80 δόντια του περίπου 50 φορές μέχρι να πεθάνει.


Η έρευνα

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες εξέτασαν την επαναδημιουργία δοντιών στα μεγάλα σαρκοφάγα ερπετά.

Εξετάζοντας λεπτομερείς εικόνες των δοντιών ενός αλιγάτορα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάθε δόντι αποτελείται από τρία διαφορετικά τμήματα: ένα λειτουργικό δόντι, ένα νέο αναπτυσσόμενο δόντι έτοιμο να αντικαταστήσει το κανονικό και έναν επιθηλιακό ιστό (dental lamina) που προάγει την ανάπτυξη των δοντιών.

Στο τελευταίο τμήμα, οι επιστήμονες είδαν πως υπάρχει μια φουσκάλα, γεμάτη με αδρανή βλαστικά κύτταρα.

Όταν ο αλιγάτορας χάσει ένα δόντι απελευθερώνονται συγκεκριμένοι τύποι πρωτεϊνών που ενεργοποιούν τα βλαστικά κύτταρα, ξεκινώντας τη διαδικασία ανάπτυξης νέου δοντιού.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αναγνωρίζοντας τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες και τα βλαστικά κύτταρα μια μέρα θα καταφέρουν να εφαρμόσουν τη μέθοδο επαναδημιουργίας δοντιών και στους ανθρώπους που έχουν χάσει πολλά δόντια.

Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, ενώ οι ερευνητές έχουν ήδη καταφέρει την αναγέννηση δοντιών σε ποντίκια και πιθήκους στο εργαστήριο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου