Βλαστοκύτταρα από κλωνοποιημένα έμβρυα


Βλαστοκύτταρα από εμβρυικά ανθρώπινα δερματικά κύτταρα δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές μετά από 15 χρόνια προσπαθειών, χρησιμοποιώντας παρόμοια τεχνική με εκείνη που είχε εφαρμοστεί στη Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο στη Σκωτία το 1996.




Στο πλαίσιο της έρευνάς τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον σε συνεργασία με το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο του Όρεγκον, εμφύτευσαν ένα δερματικό κύτταρο ενήλικου δότη σε ανθρώπινο ωάριο, το γενετικό υλικό του οποίου είχε αφαιρεθεί.

Μετά από αρκετές απόπειρες κατάφεραν να επιτύχουν τη διαίρεση και αναπαραγωγή γονιμοποιημένου ωαρίου χωρίς σπέρμα.

Το κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο αναπτύχθηκε μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, το οποίο θεωρείται επαρκές για να αποτελέσει πηγή βλαστοκυττάρων.

Η διαδικασία ονομάζεται θεραπευτική κλωνοποίηση και συνίσταται στη δημιουργία εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων με στόχο τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, αλλά και την αποκατάσταση τραυματισμών, μέσω της αναγέννησης ιστών και οργάνων. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell.

Την ώρα που κάποιοι κάνουν λόγο για «ιατρικό θαύμα», η τεχνική της ανάπτυξης κλωνοποιημένων ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων αφορίστηκε από τους επικριτές.

«Η κλωνοποίηση ανθρώπων για οποιοδήποτε σκοπό δεν συνάδει με την ηθική υποχρέωση να αντιμετωπίζουμε κάθε μέλος της ανθρώπινης οικογένειας ως μοναδικό δώρο του Θεού και ως άτομο με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο καρδινάλιος Seán O’Malley από τη Βοστώνη, προειδοποιώντας ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των ερευνητών του Όρεγκον, οι επιστήμονες ίσως χρησιμοποιήσουν μια μέρα την τεχνική αυτή για τη δημιουργία κλωνοποιημένων μωρών.

Άλλοι πάλι φοβούνται ότι επειδή η τεχνική απαιτεί τη χρήση ωαρίων, ίσως υπάρξουν φτωχές γυναίκες που πέσουν θύματα εμπορικής εκμετάλλευσης.

Το 1997, ένα χρόνο μετά τη Ντόλι, η Καλιφόρνια απαγόρευσε την κλωνοποίηση. Δεκάδες άλλες αμερικανικές πολιτείες θέσπισαν νομοθεσία που να ρυθμίζει το θέμα.

Άλλες έξι απαγορεύουν πλήρως την κλωνοποίηση, ενώ ορισμένες απλά απαγορεύουν τη δαπάνη δημόσιου χρήματος για αναπαραγωγική κλωνοποίηση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου