Πιθανή η μετάδοση του νέου κορονοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο (video)


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο το νέο στέλεχος του κορονοϊού, παρόμοιου με το SARS,  που έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει στον θάνατο 18 ανθρώπων.




Ο οργανισμός διευκρίνισε πάντως ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μόνο μετά από παρατεταμένη και στενή επαφή μεταξύ ανθρώπων.

Χθες, το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα του ιού σε άνδρα που είχε νοσηλευτεί στο ίδιο δωμάτιο με το ασθενή στον οποίο είχε εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα.

Σε δηλώσεις του από τη Σαουδική Αραβία, όπου έχουν εντοπιστεό τα περισσότερα κρούσματα, ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Κεϊζί Φουκούντα δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε επίπεδο κοινοτήτων.



Δεκαοχτώ άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους απο τον κορονοϊό. Ο ίος μοιάζει με εκείνον που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, το γνωστό SARS. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή επαφή. Ο υποδιευθυντής του οργανισμού ωστόσο, που βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες.
Ο πατέρας του Χουσείν Αλ Σέι, προσβλήθηκε από τον ιό και πέθανε. Λίγες ήμερες μετά ο 27χρονος Σαουδάραβας και ο αδελφός του Αμπντουλάχ εισήχθησαν στο νοσοκομείο βαριά άρρωστοι. Πάνω από 30 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ολλανδία. Τα πρώτα συμπτώματα του κορονοϊού είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή.

«Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα συγκεντρωμένα κρούσματα σε διάφορες χώρες στηρίζουν την υπόθεση ότι όταν υπάρχει στενή επαφή, αυτός ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο», πρόσθεσε.

Από το 2012, έχουν εντοπιστεί 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, και 18 θάνατοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το νέο στέλεχος προέρχεται από την ίδια οικογένεια με το SARS, ωστόσο ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι οι δύο ιοί είναι διαφορετικοί.

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου