Η εξόρυξη αερίου και ο ιερός νόμος της μπύρας στη Γερμανία

Στη Γερμανία κάποια πράγματα είναι ιερά, μεταξύ αυτών και ο “Ιερός Νόμος Περί Καθαρότητας της Μπύρας” (Reinheitsgebot). Ο νόμος αυτός χρονολογείται από το 1516 και ορίζει – όπως λέει το όνομα του- ότι η μπύρα πρέπει να παράγεται μόνον από καθαρά υλικά: από νερό, λυκίσκο και κριθάρι.






Όμως, ο ιερός αυτός νόμος υπάρχει κίνδυνος να καταπατηθεί από τις επιπτώσεις της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου με τη μέθοδο fracking. Με τη μέθοδο αυτή, εξορύσσεται φυσικό αέριο από μεγάλα βάθη, με τη διοχέτευση νερού και χημικών στοιχείων στην γεώτρηση. Το μείγμα αυτό διοχετεύεται με μεγάλη πίεση, μεγαλώνοντας έτσι τις ρωγμές στο σχιστόλιθο. Με αυτόν τον τρόπο το φυσικό αέριο βρίσκει διέξοδο και μπορεί να αντληθεί στην επιφάνεια.

Οι Γερμανοί ζυθοποιοί εκπέμπουν τώρα συναγερμό προς τη γερμανική κυβέρνηση ότι η μέθοδος αυτή θέτει σε κίνδυνο την υψηλή ποιότητα του νερού, που αποτελεί βασικό συστατικό της μπύρας.

Σύμφωνα με το Der Spiegel στα μέσα Μαΐου, η κυβέρνηση της Ανγκέλα Μέρκελ συμφώνησε σε μια πρόταση απαγόρευσης του fracking σε περιοχές απορροής λιμνών, όπως η Λίμνη Κωνσταντία στη νότια Γερμανία, ωστόσο από την απαγόρευση εξαιρούνται πολλές αντίστοιχες περιοχές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου