Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «μπλοκάρει» το εκτυπωμένο όπλο


«Μπλόκο» στο εκτυπωμένο όπλο της Defense Distributed του Κόντι Γουΐλσον θέτει η αμερικανική κυβέρνηση, δίνοντας εντολή για το «κατέβασμα» των σχεδίων του από το Ίντερνετ.





Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη μετά από πάνω από 100.000 downloads των σχεδίων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέστειλε επιστολή στην εταιρεία, στην οποία αναφέρει πως το ανέβασμά τους στο Ίντερνετ ενδεχομένως να παραβιάζει τους κανονισμούς περί ελέγχου των όπλων.

Τα αρχεία έχουν κατεβεί από τη σελίδα της εταιρείας (Defcad), ωστόσο αυτό δεν είναι σίγουρο πως θα σταματήσει την κυκλοφορία τους, καθώς είχαν ανεβεί και στην online υπηρεσία Mega, και ίσως να υπάρχουν ακόμα στους servers της. Επίσης, αντίγραφα είναι διαθέσιμα και σε σελίδες διαμοιρασμού αρχείων, όπως το Pirate Bay.




















Σύμφωνα με το BBC, το Office of Defense Trade Controls Compliance έγραψε στον Κόντι Γουΐλσον απαιτώντας να σταματήσουν τα σχέδια να είναι διαθέσιμα στο κοινό μέχρι να μπορέσει ο ίδιος να αποδείξει ότι δεν είχε παραβιάσει νόμους σχετικά με την διακίνηση όπλων προς χώρες του εξωτερικού, επιτρέποντας σε ανθρώπους εκτός των ΗΠΑ να τα κατεβάσουν.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο Forbes, ο ίδιος είπε πως πρέπει να συμμορφωθεί, αλλά οι φόβοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι αβάσιμοι, καθώς η Defense Distributed έχει στηθεί έχοντας όλους τους κανονισμούς κατά νου. Επίσης, επεσήμανε ότι η επέμβαση της κυβέρνησης είναι ευπρόσδεκτη, καθώς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την κατασκευή όπλων μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης.



Ο Κόντι Γουΐλσον, 25χρονος φοιτητής νομικής του πανεπιστημίου του Τέξας, έχει δηλώσει πως έμπνευση για την ιδέα του περί της ελεύθερης κυκλοφορίας λεπτομερειών σχετικά με την παραγωγή όπλων αποτέλεσαν αναρχιστικά κείμενα του 19ου αιώνα- η άποψή του είναι ότι όλοι θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε όπλα. Από πλευράς του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επιβεβαιώσει πως υπήρξε επαφή με την εταιρεία.
Τα περισσότερα downloads των σχεδίων έχουν γίνει στην Ισπανία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Γερμανία και τη Μ.Βρετανία. Τα 15 από τα 16 κομμάτια του όπλου κατασκευάζονται από τον τρισδιάστατο εκτυπωτή Stratasys Dimension SST. Το τελευταίο κομμάτι είναι ένα απλό καρφί, που μπορεί να βρεθεί σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα με εργαλεία.

Ειδικοί έχουν επισημάνει πως η χρήση ενός τέτοιου όπλου μπορεί να είναι επικίνδυνη για τον χρήστη, καθώς ο πυροβολισμός ενδεχομένως να υποβάλει τα πλαστικά τμήματα σε τεράστιες πιέσεις, με άσχημα αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, δύο βρετανικές εφημερίδες έχουν ζητήσει από εταιρείες του χώρου της τρισδιάστατης εκτύπωσης να εκτυπώσουν για λογαριασμό τους το όπλο. Επίσης, ένας Αμερικανός ρεπόρτερ που κατέβασε τα αρχεία διαπίστωσε πως πολλές εταιρείες με ανάλογες δυνατότητες εκτύπωσης αρνούνται να παράγουν το όπλο, επικαλούμενες νομοθεσίες περί όπλων.

Μιλώντας στο Popular Science, o Κόντι Γουΐλσον έκανε λόγο για «νίκη»: «Απογοητεύτηκα, αλλά δεν εξεπλάγην…το σχέδιο έγινε downloaded πάνω από 100.000 φορές, οπότε είναι σαν να έχουμε ‘κερδίσει’». Επίσης, επισημαίνει ότι το δικό του δεν είναι το μόνο όπλο στο Ίντερνετ, καθώς, εάν κανείς ψάξει θα ανακαλύψει πως υπάρχουν πολλά και αρκετά πιο επικίνδυνα σχέδια για τμήματα όπλων, απλά είναι πιο «low profile» σε σχέση με το όπλο της εταιρείας του.

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου