Κόκκινος συναγερμός σε Χιλή και Αργεντινή για έκρηξη ηφαιστείου

Κόκκινο συναγερμό σήμαναν οι Αρχές της Χιλής και της Αργεντινής, ζητώντας από 3.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς το ηφαίστειο Κοπάχουε ενδέχεται να εκραγεί άμεσα.





Μέχρι στιγμής το ηφαίστειο ύψους 2.965 μέτρων, στην οροσειρά των Άνδεων, ελκύει αέριο, ενώ στην περιοχή έχουν καταγραφεί χιλιάδες μικροσεισμοί.

«Αυτός ο κόκκινος συναγερμός κηρύχθηκε μετά την παρακολούθηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας και τη διαπίστωση ότι αυτή είναι αυξημένη. Υπάρχει κίνδυνος ότι μπορεί να ξεκινήσει να εκρήγνυται», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Χιλής, Andres Chadwick.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Έκτακτων Αναγκών της Χιλής, η εκκένωση περιοχών λόγω του κινδύνου επηρεάζει 460 οικογένειες που ζουν σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο Κοπάχουε.

Στην Αργεντινή οι Αρχές σήμαναν αρχικά κίτρινο συναγερμό, ωστόσο αργότερα ανέβασαν το επίπεδο του συναγερμού στο μέγιστο, ζητώντας παράλληλα την εκκένωση της πόλης Καβιαχούε και τη μεταφορά των 600 κατοίκων στη γειτονική πόλη Λονκόπουε.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Χιλή είχε σημάνει και πάλι κόκκινο συναγερμό για ενδεχόμενη έκρηξη του Κοπάχουε, καθώς από το ηφαίστειο εκτοξεύονταν στάχτη και αέρια, με τον καπνό να φτάνει σε ύψος το 1,5 χιλιόμετρο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου