Γιγάντιος μετεωρίτης αφάνισε τα μαμούθ


Στις κλιματικές αλλαγές που προκάλεσε η έκρηξη μετεωρίτη λίγο πριν το τέλος της εποχής των παγετώνων, οφείλεται η εξάλειψη των μαμούθ, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Κινκινάτι, στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών.





Όπως εξηγούν οι ερευνητές, πριν 12.800 χρόνια ένας γιγάντιος μετεωρίτης εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα και εξερράγη σε δεκάδες εκατομμύρια τόνους πύρινων θραυσμάτων, τα οποία διασκορπίστηκαν σε τέσσερις ηπείρους.

Τα θραύσματα αυτά εκτιμάται ότι απελευθέρωσαν τοξικά αέρια, τα οποία δηλητηρίασαν τον αέρα, έκρυψαν τον ήλιο, προκαλώντας τεράστιες αλλαγές στο κλίμα και τη θερμοκρασία και σκοτώνοντας φυτά και ζώα.

Μετά το καταστροφικό συμβάν, ορισμένα είδη, όπως ο άνθρωπος, κατάφεραν να επιβιώσουν είτε γιατί μετακινήθηκαν σε νέες περιοχές είτε γιατί κατάφεραν να προσαρμοστούν στους περιορισμένους εναπομείναντες πόρους, αλλάζοντας τρόπο ζωής.

Ωστόσο, άλλα είδη όπως το μαμούθ, το οποίο ζούσε στην Ευρώπη και σε περιοχές της Ασίας και της Βορείου Αμερικής, δεν κατάφερε να επιβιώσει και το είδος εξαλείφθηκε μέσα σε μια γενιά.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές εντόπισαν μικροσκοπικά σφαιρίδια άνθρακα, που προκύπτουν από την καύση θραυσμάτων μετεωρίτη μετά από έκρηξη, σε 18 αρχαιολογικές περιοχές παγκοσμίως.

Τα σφαιρίδια χρονολογούνται πριν 18.000 χρόνια, περίοδο που τα μαμούθ ακόμα ζούσαν μαζί με άλλα ζώα της εποχής των παγετώνων.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η έκρηξη του μετεωρίτη όταν εισήλθε στην ατμόσφαιρα προκάλεσε ξαφνική και δραστική αλλαγή στον καιρό, εξηγώντας ότι «ο άνθρωπος ήταν αρκετά έξυπνος για να προσαρμοστεί και εν τέλει χωρίς τα μαμούθ στο μενού, συρρικνώθηκε ή μετακινήθηκε σε άλλες περιοχές»

Παράλληλα οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι πρέπει να διδαχτούν από τα μαθήματα εκείνης της καταστροφικής εποχής, αφού ο πλανήτης μας διανύει και πάλι μια περίοδο «ραγδαίων και εκτεταμένων κλιματικών αλλαγών».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», αντικρούει προηγούμενες θεωρίες που υποστήριζαν ότι ο άνθρωπος κυνήγησε ανελέητα τα μαμούθ, με αποτέλεσμα την εξάλειψη του είδους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου