Η κλιματική αλλαγή έφερε τον πολιτισμό;


Ραγδαίες κλιματικές αλλαγές στα μέσα της Λίθινης Εποχής πυροδότησαν σημαντικές πολιτιστικές καινοτομίες, σύμφωνα με νέα έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Καρντίφ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.









Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν θαλάσσια ιζήματα ανοιχτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής και κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τις κλιματικές συνθήκες στην ξηρά τα τελευταία 100.000 χρόνια.

«Βρήκαμε ότι η Νότιος Αφρική βίωσε ραγδαίες κλιματικές μεταβάσεις σε υγρότερες συνθήκες σε περίοδο που το Βόρειο Ημισφαίριο βίωνε εξαιρετικά ψυχρές συνθήκες», δήλωσε ο Δρ. Martin Ziegler από το Πανεπιστήμιο του Καρντίφ.

Αυτά τα κύματα ψύχους στο Βόρειο Ημισφαίριο συνδέονται με αλλαγές στην κυκλοφορία του Ατλαντικού Ωκεανού, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της μεταφοράς θερμών υδάτων σε μεγάλα υψόμετρα στον Βορρά.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι ψυχρότερες συνθήκες στο Βόρειο Ημισφαίριο έφεραν εκτεταμένη ξηρασία στην υποσαχάρια Αφρική, ωστόσο η νέα έρευνα εισηγείται ότι το κλίμα της Νοτίου Αφρικής αντέδρασε διαφορετικά από το αναμενόμενο, με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχοπτώσεις.

«Όταν συγκρίναμε τα ξαφνικά κύματα υγρασίας που βίωσε η Αφρική με τα αρχαιολογικά ευρήματα, βρήκαμε τρομερές συμπτώσεις», δήλωσε ο Δρ. Ziegler.

Όπως διαπιστώθηκε, τις περιόδους έντονων βροχοπτώσεων άνθιζαν μεγάλες βιομηχανίες της Λίθινης Εποχής, οι οποίες παρομοίως εξαφανίζονταν σε περιόδους μεγάλης ξηρασίας.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι υγρές περίοδοι συνδέονταν με σημαντικές καινοτομίες και τεχνολογίες, όπως η κατασκευή εργαλείων από πέτρες και κόκκαλα, η κατασκευή κρεβατιών από φυτά και η κατασκευή κοσμημάτων από κοχύλια.

Εκτός αυτού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τις συγκεκριμένες περιόδους άνθισαν οι βραχογραφίες, οι οποίες συνδέονται με την ανάπτυξη της γλώσσας.

Το αρχαιολογικό αρχείο της Νοτίου Αφρικής θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό γιατί περιλαμβάνει ορισμένα από τα αρχαιότερα στοιχεία σύγχρονης συμπεριφοράς των πρώιμων ανθρώπων.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, παρουσιάζει τα πιο πειστικά στοιχεία ότι η κλιματική αλλαγή που σημειώθηκε τη Λίθινη Εποχή συνδέεται με την ανάπτυξη εργαλείων και άλλες καινοτομίες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου