Οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή μπίρας στον κόσμο


Οι επιλογές των χωρών, έγιναν βάση του όγκου της παραγωγής, της ιστορίας της χώρας στην παραγωγή της μπίρας και βάση του τι έχει κάνει η κάθε χώρα για να προωθήσει το προϊόν της παγκοσμίως.




10. Σκωτία

Οι Σκωτσέζοι ασχολούνται με την παραγωγή της μπίρας εδώ και 5.000 χρόνια και όταν ακόμα ήταν Κέλτες. Μπορεί η Σκωτία να μην έχει να επιδείξει διάσημα ονόματα στη σύγχρονη ζυθοποιία, αλλά αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από την ποιότητα της σκωτσέζικης μπίρας. Μάρκες όπως η Arran, η McEwan και η Belhaven είναι δείγματα εξαιρετικής ποιότητας ale μπίρας. Η αλήθεια είναι ότι στη Σκωτία παράγονταν αρκετές από τις αγγλικές ale μπίρες, πριν ακόμα από την ένωση των δυο χωρών το 1707, ενώ η διάσημη αγγλική India Pale Ale, βασίζεται σε σκωτσέζικη ποικιλία.

9. Ιαπωνία

Κανείς δεν το περίμενε αλλά η Ιαπωνία είναι μία από τις δέκα μεγαλύτερες χώρες-παραγωγούς μπίρας. Αν και νέος παραγωγός, συγκριτικά με τα μεγαθήρια της Ευρώπης, η Ιαπωνία έχει στη λίστα της έξι μεγάλες ζυθοποιίες, που παράγουν ξηρές και πολύ ανθρακούχες μπίρες. Τέτοιες είναι οι Asahi και Sapporo, αλλά θα πρέπει να ψάξετε λίγο για να τις βρείτε, αφού δεν είναι από τις πρώτες επιλογές των θαυμαστών της μπίρας στον κόσμο. Συχνά όμως, σερβίρονται σε γιαπωνέζικα εστιατόρια.

8. Αυστραλία

Όταν οι αδελφοί Foster το 1887 έφτασαν στην Αυστραλία, από τη Νέα Υόρκη, με το ψυγείο στο ρυμουλκό, κατάφεραν ότι δεν είχαν καταφέρει οι Βρετανοί πρωτύτερα, που η ζέστη τους χάλαγε τα σχέδια και δημιούργησαν την πρώτη αυστραλιανή lager. Σήμερα, δυο είναι οι βασικές ζυθοποιίες στη χώρα, η Foster’s και η Lion Nathan. Μπορεί η διασημότερη να είναι η ελαφριά lager της Foster’s, αλλά δεν είναι η μοναδική, καθώς η Αυστραλία αξίζει τη θέση της στη δεκάδα, με σωρεία lager στην παραγωγή της.

7. Ιρλανδία

















Η Ιρλανδία έχει σημαντική ιστορία στην παραγωγή της μπίρας, ακόμα και αν το διασημότερο προϊόν είναι μονάχα η μαύρη Guinness. Το ενδιαφέρον είναι πως όταν η Guinness σερβίρεται βαρελίσια, χρησιμοποιείται άζωτο φυσικού αερίου (το άζωτο δημιουργεί μικρότερες φυσαλίδες στη μπίρα) και όχι διοξείδιο του άνθρακα, που χρησιμοποιείται σε όλες τις υπόλοιπες, ενώ η Guinness έχει στο προσωπικό της ειδικούς τεχνικούς που εκπαιδεύουν τους ιδιοκτήτες των bar για το σωστό σερβίρισμα. Στις αρχές του 20ού αιώνα μάλιστα, η Guinness είχε καταφέρει την τιμή να είναι το μεγαλύτερο όνομα στη παγκόσμια ζυθοποιία. Μπορεί να μην διατηρεί ακόμα αυτή την τιμή, αλλά το γεγονός ότι οπουδήποτε στον κόσμο, έχεις τη δυνατότητα να παραγγείλεις ένα ποτήρι παγωμένη Guinness, δεν είναι μικρό κατόρθωμα.

6. Μεξικό

Η σύγχρονη ζυθοποιία του Μεξικό, ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν οι Γερμανοί μετανάστες κατέκλυσαν τη χώρα. Η γερμανική επιρροή είναι εμφανής κυρίως σε δυο μεξικάνικες μπίρες, την Negra Modelo και την Dos Equis Ambar. Η δημοφιλέστερη μεξικανική μπίρα όμως, παραμένει η ελαφριά lager, Corona, που για το Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελεί την εισαγόμενη μπύρα με τις περισσότερες πωλήσεις.

5. Καναδάς

Οι καναδέζικες μπίρες μπορεί να μην είναι συνήθης επιλογή στη χώρα μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η αντίζηλος χώρα της Αμερικής, δεν έχει να επιδείξει εξαιρετικά δείγματα κυρίως, ale μπίρας. Labatt, Molson Coors, Sleeman, και Moosehead είναι μερικές μόνο από τις μάρκες που κυκλοφορούν στον Καναδά, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη είναι και η μικροζυθοποιία.














4. ΗΠΑ

Η κατανάλωση μπίρας στις ΗΠΑ, καλύπτει το 85% κατανάλωσης αλκοόλ της χώρας. Οι ζυθοποιίες ξεπερνούν τις 2.126, μετά από την σχετική «απογραφή» του 2012, μετρώντας από τις πιο μεγάλες εταιρείες μέχρι και τις συνοικιακές pub που βγάζουν την δική τους μπύρα σε πολύ περιορισμένη ποσότητα. Η Budweiser και η Coors, λοιπόν, δεν είναι οι μοναδικές αμερικανικές μπίρες και αν είστε όντως φανατικός της μπίρας όπως ισχυρίζεστε, έχετε ακόμα 2.124 μπίρες να δοκιμάσετε από τη χώρα του Κολόμβου.

3. Βέλγιο

Το Βέλγιο έχει τη φήμη της χώρας με τις περισσότερες ποικιλίες σε μια μπίρα. Η Stella Artois, με την μεγαλύτερη διανομή σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Βέλγιο, έχει να προσφέρει πάνω από 15 ποικιλίες της. Ακόμα το Βέλγιο θεωρείται ένα από τα μεγαθήρια στη ζυθοποιία, με την βέλγικη εταιρεία Anheuser-Busch InBev, να κατέχει το 25% της παγκόσμιας αγοράς μπίρας.

2. Γερμανία

Η Γερμανία, μπορεί να μην κατάφερε να φτάσει την πρώτη θέση στη λίστα, αλλά φιλοξενεί το διασημότερο φεστιβάλ μπίρας στον κόσμο που είναι το Oktoberfest. Γερμανικής προέλευσης μπίρες είναι οι σταρένιες και οι pilsner, ενώ σήμερα υπάρχουν 1.300 ζυθοποιίες στη Γερμανία, που την φέρνει στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ. Οι μισές από αυτές εδρεύουν στη Βαυαρία και αν λάβει κανείς υπόψη και τα μεγέθη των χωρών (ΗΠΑ και Γερμανίας), το νούμερο της Γερμανίας είναι εντυπωσιακό. Μερικές από τις δημοφιλέστερες γερμανικές μπίρες είναι η Paulaner, η Warsteiner, η Veltins και η Beck's.

1. Αγγλία














Η χώρα της οποίας η αποικιοκρατία έφτασε τη μπίρα στα πέρατα του κόσμου και οι ναυτικοί της οποίας έπιναν μπίρα όταν δεν υπήρχε νερό στο καράβι, δικαιούται την πρώτη θέση στη λίστα. Στην Αγγλία αποδίδονται πολλά είδη μπίρας όπως η stout, η porter, η brown ale και η India Pale Ale. Ακόμα και αν δε σας αρέσει η μπίρα, όταν σας φέρει ο δρόμος σας σε κάποια βρετανική pub στους ομιχλώδεις αγγλικούς δρόμους, τότε θα ανακαλύψετε την πραγματική εμπειρία της μπίρας και θα την αγαπήσετε όπως οι περισσότεροι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου