Ένα μόριο που προκαλεί την αίσθηση της φαγούρας ανακάλυψαν ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής.
Πρόκειται για έναν μικρό νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται νατριουρητικό πολυπεπτίδιο b (Νppb) και σύμφωνα με τους επιστήμονες, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό Science, αν αφαιρεθεί αυτομάτως σταματά και η αίσθηση της φαγούρας.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα δείχνουν ότι το μόριο Νppb είναι ο ουσιαστικός σύνδεσμος μεταξύ των υποδοχέων των δερματικών κυττάρων, που αισθάνονται τη φαγούρα, και των νευρικών κυττάρων, που ενημερώνουν τον εγκέφαλο για την αίσθηση αυτή.
Η έρευνα διεξήχθη σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, από τα οποία αφαιρέθηκε το μόριο Νppb.
Τα μεταλλαγμένα ποντίκια εκτέθηκαν σε ουσίες που προκαλούν φαγούρα, ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, δεν είχαν καμία αντίδραση.
Όταν οι επιστήμονες εμφύτευσαν το μόριο Νppb ξανά στα ποντίκια, εκείνα αισθάνονταν και πάλι φαγούρα και ήθελαν να ξυστούν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν η αίσθηση της φαγούρας εμφανίζεται στο δέρμα μέσω των κυττάρων υποδοχέων, απελευθερώνεται το μόριο Νppb, το οποίο μεταφέρει τη συγκεκριμένη αίσθηση με μηνύματα στον εγκέφαλο.
Η αναγνώριση του μορίου θεωρείται πολύ σημαντική γιατί ανοίγει δρόμους για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ωστόσο ότι η απαλλαγή από τον νευροδιαβιβαστή Νppb δεν είναι η καλύτερη λύση, αφού χρησιμοποιείται από ζωτικά όργανα όπως η καρδιά και τα νεφρά.
Το νευρικό σύστημα των ποντικών είναι παρόμοιο με το δικό μας, οπότε επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι ο εντοπισμός αντίστοιχων βιοκυκλωμάτων στους ανθρώπους, για την αναγνώριση των μορίων που συνδέονται με τη φαγούρα και με στόχο την αντιμετώπισή της χωρίς την πρόκληση ανεπιθύμητων παρενεργειών.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου