Chia: Ο σπόρος της ζωής

Το Chia ή αλλιώς Salvia hispanica είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού που ανήκει στην οικογένεια της μέντας και κατάγεται από το Κεντρικό και Νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Στην προ-κολομβιανή εποχή ο σπόρος chia ήταν μια από τις τέσσερις βασικές τροφές των πολιτισμών της Κεντρικής Αμερικής.




Εκτός, όμως, από τη σημαντική θέση που κατείχε στη διατροφή, ο ευεργετικός αυτός σπόρος χρησιμοποιούταν ευρύτατα και στην ιατρική.

Οι σπόροι Chia ανήκουν στις καλύτερες πηγές Ω λιπαρών οξέων καθώς και πρωτεΐνης, την οποία περιέχουν περίπου σε διπλάσια ποσότητα από κάθε άλλο καρπό ή σπόρο. Είναι πλούσιοι σε Ω3 και Ω6 λιπαρά, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες (τουλάχιστον 3 φορές περισσότερες από τα μούρα).

Έρευνες έχουν δείξει πως είναι μια πολύ καλή πηγή ινών που μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα δυσκοιλιότητας, αλλά και να καθαρίσει τη πεπτική οδό. O κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Γιώργος Λάντις λέει πιο συγκεκριμένα: «Η άπεπτη φυτική ίνα λειτουργεί ως τσουγκράνα, η οποία σκάβει και καθαρίζει το έντερο, παρασύροντας τις τοξίνες. Επίσης, η ικανότητά τους να συγκρατούν νερό τις καθιστά πολύ σημαντικές στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα και καθαρίζοντας το έντερο, μειώνεται και η πιθανότητα φλεγμονής των τυχών εκκολπωμάτων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκκολπωματίτιδα».



Επιπλέον, είναι μια πολύ καλή τροφή για όσους έχουν σακχαρώδη διαβήτη, αφού πετυχαίνει να ισορροπήσει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Ο διατροφολόγος τονίζει: «Εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας σε Ω3, καταπολεμούν τη χρόνια φλεγμονή και έχουν συνδυαστεί με βελτίωση σε καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα. Επίσης, τα Ω λιπαρά οξέα έχουν συνδυαστεί με την καλή υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος». Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε καλά λιπαρά αποτελεί ένα είδος συστατικού συντήρησης, με αποτέλεσμα το φυτό να μη χρειάζεται φυτοφάρμακα για να προφυλαχτεί από τα ζουζούνια και άρα να συνιστά μια πολύ καθαρή τροφή.

Οι μικροσκοπικοί αυτοί σπόροι μπορούν να ενταχθούν και στη δίαιτα μας, μια και μπορούν να προστεθούν στο πιάτο μας χωρίς να αλλάξουν τη γεύση του φαγητού και να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού, αφού πετυχαίνουν την αργή αποδέσμευση των υδατανθράκων. Παράλληλα, είναι η ιδανική τροφή για όσους γυμνάζονται ή είναι αθλητές, αφού αυξάνουν την αντοχή, κρατούν το σώμα ενυδατωμένο και τους ηλεκτρολύτες σε ισορροπία.

Τους σπόρους Chia θα τους βρείτε σε καταστήματα οργανικών τροφών ή μπορείτε να τους παραγγείλετε online. Μπορείτε να τους αλέσετε και να τους μετατρέψετε εύκολα σε ζελέ, απλώς προσθέτοντας νερό, το οποίο εν συνεχεία θα χρησιμοποιήσετε σε πολλές συνταγές σας και στα γεύματά σας μέσα στη μέρα.

Πηγή