Ο ρόλος των τροπικών δασών στον υδροηλεκτρισμό


Η απώλεια των δασών της βροχής είναι πιθανό να οδηγήσει σε συρρίκνωση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες όπως η Βραζιλία, προειδοποιούν επιστήμονες σε νέα έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.





Τα περισσότερα μοντέλα πρόβλεψης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον υπέθεταν ότι η αποψίλωση θα αυξήσει τη ροή υδάτων στα φράγματα, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή. Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, ωστόσο, καταδεικνύουν ότι η σχέση των δασών με τις βροχοπτώσεις θα οδηγήσει τελικά σε πιο παρατεταμένες και έντονες περιόδους ξηρασίας, μειώνοντας την παραγωγή.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, η οποία επικεντρώθηκε στο αμφιλεγόμενο υδροηλεκτρικό φράγμα του Μπέλο Μόντε, στη Βραζιλία, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για χώρες της Νοτίου Αμερικής που καλύπτουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών τους αναγκών από τον υδροηλεκτρισμό. Για παράδειγμα, η Παραγουάη αντλεί από αυτόν το σύνολο του ηλεκτρικού της ρεύματος. Για τη Βραζιλία, το ποσοστό ανέρχεται σε 80% και αναμένεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν σχέδια για ανέγερση δεκάδων νέων μονάδων μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Τα δάση της βροχής παράγουν τη δική τους βροχή», δήλωσε στο BBC η Κλάουντια Στίκλερ από το Διεθνές Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών για τον Αμαζόνιο. «Αντλούν νερό από το έδαφος σε καθημερινή βάση, παραμένουν πράσινα και σκοτεινά. Ο βασικός λόγος είναι ότι εκπέμπουν υγρασία στην ατμόσφαιρα, η οποία τελικά γίνεται βροχή και αυτή η διαδικασία διατηρεί τη ροή του νερού.»

Η Στίκλερ και οι συνάδελφοί της είδαν ότι τα επίπεδα βροχόπτωσης σήμερα είναι 6-7% χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που θα ήταν εάν τα τροπικά δάση δεν είχαν συρρικνωθεί εξαιτίας της αποψίλωσης. Οι προβλέψεις για το 2050 κάνουν λόγο για απώλεια 40%, κάτι που σημαίνει περαιτέρω μείωση των βροχοπτώσεων και, σύμφωνα με τους ερευνητές, 45-50% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Εάν οι προβλέψεις υλοποιηθούν, το Μπέλο Μόντε, που πιστεύεται ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη υδροηλεκτρική μονάδα στον κόσμο, θα μπορούσε να παράγει έως και 30% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις σημερινές εκτιμήσεις.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου