Δηλητηριάζουν λίμνες και ποτάμια για να ξεφορτωθούν επικίνδυνο ξενικό ψάρι


Συναγερμό έχει σημάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ο εντοπισμός, σε 32 λίμνες, ενός μικρού ξενικού ψαριού, με την ονομασία Pseudorasbora parva.






Το ασημένιο ψαράκι, που φτάνει σε μήκος μόλις τα 6,5 εκατοστά, κυριαρχεί πλέον στις λίμνες και τα ποτάμια και ανταγωνίζεται τα ενδημικά είδη για τροφή.

Εκτός αυτού, μεταφέρει ασθένειες που εγκυμονούν κινδύνους για τα ενδημικά ψάρια, μεταξύ των οποίων ο σολομός και οι πέστροφες.

Μάλιστα οι αλιείς φοβούνται ότι αν εξαπλωθεί περαιτέρω, το μικρό ξενικό ψάρι, που πολλαπλασιάζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα μόνο σε μια λίμνη, θα καταστρέψει τα υδάτινα οικοσυστήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ανακοίνωσαν την εφαρμογή προγράμματος εξάλειψης με τη χρήση ειδικά προσαρμοσμένων σκαφών, τα οποία θα ψεκάσουν δηλητήριο στις λίμνες που εντοπίστηκε το ψάρι εισβολέας.

Η απόφαση έχει διχάσει τους επιστήμονες, μερίδα εκ των οποίων υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ανακάμψουν οι λίμνες και τα ποτάμια, κάτι που ενδεχομένως να αποβεί καταστροφικό για τις επιχειρήσεις.

Άλλοι πάλι επιμένουν ότι ο ψεκασμός δηλητηρίου είναι η μοναδική λύση για τον περιορισμό του ξενικού είδους.

Το ασημένιο ψαράκι ζει στην Κίνα και την Ιαπωνία. Οι Αρχές εκτιμούν πως έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «διακοσμητικό» ψάρι στα ενυδρεία και απελευθερώθηκε τυχαία στην άγρια φύση.

Ο εισβολέας εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη λίμνη Hampshire, στη νότια ακτή της Αγγλίας, το 1986, ωστόσο οι προσπάθειες εξάλειψης του είδους μέχρι σήμερα απέτυχαν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου