Ανακαλύφθηκε δεινόσαυρος με «θόλο» στο κεφάλι


Ένα νέο είδος φυτοφάγου δεινοσαύρου με κρανίο από σκληρό οστό, σε σχήμα θόλου, ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.






Οι παλαιοντολόγοι εκτιμούν ότι με το κεφάλι του ο δεινόσαυρος χτυπούσε και απωθούσε τους εχθρούς του, ενώ αναφέρουν ότι το νέο είδος «συμπληρώνει τα κενά στο γενεαλογικό δέντρο των δεινοσαύρων».

Ο δεινόσαυρος «Acrotholus audeti» δεν ήταν ο μόνος με οστό στο κεφάλι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες και άλλα είδη φυτοφάγων δεινοσαύρων είχαν έναν περίεργο θόλο από οστό στην κορυφή του κρανίου τους, ο οποίος χρησίμευε στη «μάχη» ή αναπτυσσόταν για καλλωπιστικούς λόγους. Αυτοί οι δεινόσαυροι συγκαταλέγονταν στην οικογένεια των παχυκεφαλόσαυρων.


«Acrotholus audeti»

Το νέο είδος δεινοσαύρου, που έζησε πριν 85 εκατ. χρόνια, έφτανε σε μήκος τα 1,8 μέτρα και ζύγιζε περίπου 40 κιλά.

Εκτιμάται ότι είχε το μέγεθος μεγάλου σκύλου και στεκόταν στα δυο του πόδια

Το οστό που κάλυπτε το κρανίο του ήταν σκληρό και ξεπερνούσε σε πάχος τα δέκα εκατοστά.

Ο Acrotholus είναι ο αρχαιότερος δεινόσαυρος με οστό στο κεφάλι στη Βόρειο Αμερική και πιθανότατα παγκοσμίως.

Εξετάζοντας τη θέση του νέου είδους στο οικογενειακό δέντρο των παχυκεφαλόσαυρων, οι παλαιοντολόγοι συμπεραίνουν ότι ακόμα έχουμε να ανακαλύψουμε πάρα πολλά στοιχεία για τους μικρούς δεινοσαύρους, οι οποίοι έχουν καταχωρηθεί επιστημονικά ως ζώα που ζυγίζουν κάτω από 100 κιλά.

Το απολιθωμένο κρανίο στο οποίο βασίζεται η έρευνα εντοπίστηκε το 2008 στην Αλμπέρτα του Καναδά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου