Eκτυπωτές τροφής (video)

Η εικόνα μιας συσκευής η οποία «δημιουργεί» φαγητό κατά παραγγελία θυμίζει περισσότερο Star Trek παρά εφαρμοσμένη τεχνολογία. Ωστόσο, προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται η Systems & Materials Research Corporation.




Η εταιρεία οποία έλαβε εξάμηνη χρηματοδότηση από τη NASA, ύψους 125.000 δολαρίων, για να αναπτύξει ένα πρωτότυπο του «συνθέτη τροφής» του Άνιαν Κοντράκτορ, μηχανικού της εταιρεία.

Ο Κοντράκτορ ωστόσο, μηχανολόγος μηχανικός με εξειδίκευση στην τρισδιάστατη εκτύπωση, οραματίζεται ένα μέλλον όπου κάθε κουζίνα θα διαθέτει το δικό της τρισδιάστατο «εκτυπωτή τροφής», που θα δίνει τη δυνατότητα στον πληθυσμό της Γης να τρέφεται με τρόφιμα που θα καθορίζονται κατά παραγγελία και συντίθενται από φακελάκια με σκόνη και έλαια, που θα μπορούν να αγοραστούν από συνοικιακά καταστήματα.

Η σκόνη που θα χρησιμοποιούν οι εν λόγω «συνθέτες τροφής» θα είναι διαρκείας 30 χρόνων, ανεξαρτήτως του περιεχομένου της, και θα τοποθετείται σε ειδικά δοχεία. Οι συνθέτες θα μπορούν να παρασκευάζουν τις βασικές θερμίδες που απαιτούνται από έναν ανθρώπινο οργανισμό- και η προέλευσή τους θα μπορεί να είναι από οπουδήποτε περιέχονται τα κατάλληλα οργανικά στοιχεία (όπως η άλγη ή ακόμη και έντομα). Κατά τον Κοντράκτορ, ακόμα και αν η χρήση τέτοιων συσκευών μπορεί να μην φαντάζει τόσο ελκυστική αυτή τη στιγμή, αυτό θα αλλάξει όταν ο πληθυσμός του πλανήτη αγγίξει τα μέγιστα δυνατά επίπεδά του, κατά τα τέλη του αιώνα.



Το ρόλο των «συνταγών» πλέον θα αναλαμβάνει ειδικό λογισμικό, το οποίο θα περιέχει τις απαραίτητες οδηγίες για την ανάμειξη των συστατικών και των υγρών.

Η αρχική χρηματοδότηση για την εφεύρεση του Κοντράκτορ προήλθε από τη NASA, στο πλαίσιο του προγράμματος Small Business Innovation Research, για τη δημιουργία ενός συστήματος παραγωγής τροφής για αστροναύτες σε αποστολές μεγάλης χρονικής διάρκειας, όπως, για παράδειγμα, ένα ταξίδι στον Άρη. Ένα από τα ιδανικά φαγητά για τέτοιες δουλειές είναι η πίτσα, η οποία εκ των πραγμάτων δημιουργείται σε στρώματα.

Το ρόλο των «συνταγών» πλέον θα αναλαμβάνει ειδικό λογισμικό, το οποίο θα περιέχει τις απαραίτητες οδηγίες για την ανάμειξη των συστατικών και των υγρών. Ο Κοντράκτορ σκοπεύει να κρατήσει το λογισμικό του «συνθέτη τροφής» ανοικτό, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να φτιάξει τις δικές του συσκευές. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, η αλλαγή των «πηγών» των συστατικών προέλευσης των σκονών θα δημιουργήσει μία βιομηχανία νέων, «εναλλακτικών» αγροκτημάτων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου