Πράσινη ταφή σε οικολογικό νεκροταφείο


Μετά από διετή μάχη με τον καρκίνο, ο Τζόζεφ Φιτζέραλντ έδωσε εντολή στους οικείους του να τον αποθέσουν στις αγκάλες της Μητέρας Φύσης.


Η σορός του Φιτζέραλντ τάφηκε στο οικολογικό νεκροταφείο Prairie Creek Conservation Cemetery και μεταφέρθηκε σε ένα “φορείο” από μπαμπού που έφτιαξαν οι οικείοι του.

Η τελευταία του κατοικία ήταν ένα κομμάτι γης περιστοιχισμένο από βελανιδιές και ισπανικά βρύα που είχε ο ίδιος μαζέψει, σε έναν τάφο που είχε σκαφτεί με τα χέρια μόλις δύο μέρες πριν.

Η “πράσινη” ταφή αποκτά όλο και περισσότερους “οπαδούς” σηματοδοτώντας μια νέα τάση στον κλάδο των γραφείων τελετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις παρέχουν περιβαλλοντικά φιλικές υπηρεσίες ταφής ενώ λειτουργούν περίπου 30 “πράσινα” νεκροταφεία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Συμβούλιο Πράσινης Ταφής (Green Burial Council-GBC) μια ΜΚΟ με παρουσία στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

“Υπάρχει μια τάση προς την πράσινη ταφή που εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς” δηλώνει στο Reuters ο Τζιμ Φορντ, αντιπρόεδρος της Neptune Society, της μόνης επιχείρησης στις ΗΠΑ που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην αποτέφρωση νεκρών. Η εταιρεία προσφέρει ακόμα την επιλογή της ταφής στη θάλασσα, σε έναν ύφαλο στα ανοιχτά του Μαϊάμι.

Οι άνθρωποι που επιλέγουν την πράσινη ταφή δεν χρησιμοποιούν τσιμεντένιες σαρκοφάγους, ούτε παραδοσιακά φέρετρα με μεταλλικά στοιχεία ή την ταρίχευση με χημικά. Αντίθετα, η σορός περιτυλίγεται με βιοδιασπώμενα σάβανα ή τοποθετείται σε φέρετρο από ξύλο πεύκου και θάβεται σε μέρος όπου μπορεί να αποσυντεθεί και να απορροφηθεί από τη Γη.

Οικολογικά φέρετρα, γνωστά και ως ecoffins στις ΗΠΑ, κατασκευάζονται από μπαμπού, πεύκο, ιτιά, ανακυκλωμένο χαρτόνι, ακόμα και από ίνες αποξηραμένων μπανανόδεντρων.

Το κόστος τους κυμαίνεται από 500 δολάρια έως 1000 δολάρια ανάλογα με το υλικό.

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ μαζί με τους νεκρούς θάβονται 60.000 τόνοι σιδήρου και 4,8 εκατ. γαλόνια υγρού ταρίχευσης, ποσότητες ικανές να κατασκευάσουν οκτώ Πύργους του Άιφελ και να γεμίσουν οκτώ πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων αντίστοιχα, όπως δηλώνει στο Reuters η Μέρυ Γούντσεν, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Κορνέλ και του GBC.

Οι πράσινες ταφές μπορούν να είναι φθηνότερες από τις συμβατικές, όπου τα κόστη κυμαίνονται μεταξύ 6000 και 10000 δολαρίων διότι δεν συνεπάγονται τα κόστη από τα μεταλλικά μέρη και τα χημικά της ταρίχευσης.

Ωστόσο, είναι ακριβότερες από την αποτέφρωση η οποία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη επιλογή.

Το 2011, η αποτέφρωση επιλέχθηκε αντί της ταφής στο 42% των θανάτων από 30% το 2003 και αναμένεται να φτάσει στο 56% το 2025.

Το GBC από την πλευρά του διενεργεί ελέγχους σε οικολογικά νεκροταφεία ανά τη χώρα όπου θέτει προϋποθέσεις όπως το σκάψιμο των τάφων με τα χέρια, αντικατάσταση του χωνεμένου χώματος και τον αποκλεισμό της χρήσης τσιμέντου. Μόνο βιοδιασπώμενα υλικά επιτρέπεται να ταφούν με τη σορό.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου