Επέστρεψε στη Γη η μίνι «κιβωτός του Νώε»

Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι επέστρεψε στη Γη η διαστημική κάψουλα Bion-M μέσα στην οποία είχαν τοποθετηθεί δεκάδες ζώα και φυτά.





Η αποστολή είχε ως στόχο να μελετηθούν οι επιδράσεις και οι αρνητικές συνέπειες του διαστημικού περιβάλλοντος στα ζώα και τα φυτά και έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας μια μελλοντικής επανδρωμένης αποστολής στον Άρη. Οι ειδικοί μελετούν τα αποτελέσματά της και ειδικότερα εκείνα της έκθεσης των ζώων και των φυτών στις εξωγήινες συνθήκες.


Η διαστημική κιβωτός

Οι υπεύθυνοι της αποστολής τοποθέτησαν μέσα στην κάψουλα 45 ποντίκια, 8 γερβίλους (τρωκτικά της Μογγολίας), 15 σαύρες, 20 σαλιγκάρια και άλλα ζώα. Τοποθέτησαν επίσης διάφορα είδη φυτών καθώς και τρυβλία Petri (δοχεία καλλιέργειας με καπάκι) με ιστούς και βακτήρια. Η κάψουλα διέθετε κάμερες και διάφορα όργανα ελέγχου για να παρακολουθούν συνεχώς οι επιστήμονες την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι «επιβάτες». Η κάψουλα ταξίδεψε σε απόσταση 575 χλμ από την επιφάνεια της Γης και παρέμεινε εκεί για διάστημα ενός μήνα.

«Είναι η πρώτη φορά που στέλνονται μόνα τους ζώα στο Διάστημα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» δήλωσε στα Ρωσικά ΜΜΕ ο Βλαντίμιρ Σίτσοφ του Τμήματος Ιατρικών και Βιολογικών ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών που ήταν επικεφαλής του προγράμματος.
















Η επίδραση

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν την επίδραση της λεγόμενης «μικροβαρύτητας», δηλαδή των συνθηκών έλλειψης βαρύτητας που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά τους περισσότερους οργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί σε γήινες συνθήκες.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση της μικροβαρύτητας στον σκελετό, το νευρικό και το μυϊκό σύστημα των ζώων καθώς και στην καρδιακή τους λειτουργία. Εκείνες που αποδείχτηκαν πιο ανθεκτικές ήταν οι σαύρες αφού επέστρεψαν όλες ζωντανές. Τα μισά ποντίκια δεν τα κατάφεραν ενώ πέθαναν κατά τη διάρκεια της αποστολής όλοι ο γερβίλοι αλλά σύμφωνα με τους υπευθύνους της αποστολής η απώλεια οφείλεται σε κάποιο τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε και όχι εξαιτίας των διαστημικών συνθηκών.

Οσον αφορά τα πειράματα με τις καλλιέργειες ιστών και βακτηρίων στόχος των ερευνητών ήταν να βρουν στοιχεία που να δίνουν απαντήσεις στον αν η ζωή στη Γη έφτασε από το Διάστημα όπως αναφέρει μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες.

Οι ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν τι συνέπειες έχει για τους ζωντανούς οργανισμούς η παραμονή στο Διάστημα. Θέλουν να δουν αν και πόσο ο οργανισμός προσαρμόζεται στις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας για να καταλάβουν τι πρέπει να γίνει ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των αστροναυτών κατά τη διάρκεια μακρινών διαστημικών ταξιδιών

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου