Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο ΙΧ (video)


Τα τελευταία της σχέδια για το ιπτάμενο αυτοκίνητο παρουσίασε η αμερικανική εταιρεία Terrafugia, με έδρα τη Νέα Αγγλία.







Σε αντίθεση με το ιπτάμενο αυτοκίνητο που έχει ήδη αναπτύξει και το οποίο απευθύνεται σε πιλότους, το νέο υβριδικό μοντέλο ενσωματώνει ποικίλες αυτοποιημένες λειτουργίες, οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για «αεροπλανικά ταξίδια» στο ευρύ κοινό.

Ειδικότερα, το ιπτάμενο αυτοκίνητο TFX της Terrafugia σχεδιάστηκε για μακρινές αποστάσεις, μεταφέροντας με γρήγορα και άνετα τους επιβάτες στον προορισμό τους, πρώτα οδικώς και στη συνέχεια αεροπορικώς.

Από την στιγμή που θα απογειωθεί, το ιπτάμενο αυτοκίνητο μπορεί να διανύσει στον αέρα μέχρι και 800 χιλιόμετρα σε με ταχύτητα 321 χλμ/ ώρα.

Σύμφωνα με την εταιρεία ο «οδηγός» του δεν χρειάζεται άδεια πιλότου, αφού το ιπτάμενο αυτοκίνητο απογειώνεται, πετά και προσγειώνεται αυτόματα.

Η Terrafugia ήδη έχει αναπτύξει και διεξάγει δοκιμές στο πρωτότυπο του ιπτάμενου αυτοκινήτου, που ονομάζεται «Transition» (μετάβαση), και σχεδιάστηκε για πιλότους που θέλουν να παρκάρουν τα αεροπλάνα τους στο σπίτι τους αντί για το αεροδρόμιο.

Ωστόσο, το μοντέλο TFX διαφέρει, αφού σχεδιάστηκε για το ευρύ κοινό. Μάλιστα το μόνο που θα πρέπει να κάνει ο οδηγός είναι να ενημερώσει το ιπτάμενο αυτοκίνητο μέσω ειδικού προγράμματος για τον προορισμό του.



Για την αποφυγή αεροπορικών συγκρούσεων χρειάζεται ένα δίκτυο δεδομένων που θα ενημερώνει τους πιλότους για τη θέση των άλλων αεροσκαφών, τα εμπόδια, κλπ.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει σημειώσει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια ως προς την ανάπτυξη ενός τέτοιου δικτύου, οπότε η εταιρεία εκτιμά ότι το δίκτυο θα έχει ολοκληρωθεί όταν το ιπτάμενο αυτοκίνητο διατεθεί στην αγορά.

Τι γίνεται ωστόσο με το θέμα της ασφάλειας; Όπως επισημαίνουν οι σχεδιαστές του ιπτάμενου αυτοκινήτου, ανεξαρτήτως των αυτόματων λειτουργιών, ο πιλότος θα πρέπει να εκπαιδευτεί να τραβά τον μοχλό για να ανοίγει το αλεξίπτωτο.

Το πρωτότυπο ιπτάμενο αυτοκίνητο της εταιρείας έχει ενσωματώσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία και σε περίπτωση προβλήματος ενεργοποιείται το σύστημα κινδύνου, που ανοίγει το αλεξίπτωτο προσγειώνοντας το όχημα με ασφάλεια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου