Τα όσπρια και τα δημητριακά αποτρέπουν τον καρκίνο

Νέο σύμμαχο στη μάχη πρόληψης κατά του καρκίνου βρήκαν Βρετανοί επιστήμονες. Όπως υποστηρίζουν, ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε δημητριακά, φασόλια και ξηρούς καρπούς, μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο εμφάνισης της επάρατης νόσου.








Το διατροφικό τους μυστικό, κρύβεται στη φυσική ουσία ινοσιτόλ- πενταφωσφορικό άλας (inositol pentakisphosphate), το οποίο αποτρέπει την ανάπτυξη όγκων. Η ίδια ουσία, βρέθηκε ότι υπάρχει ακόμα στις φακές και τον αρακά. Η έρευνα των Βρετανών δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Research.

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να "χτυπήσουν" το "κακό" ένζυμο phosphoinositde 3-kinase, το οποίο προωθεί την ανάπτυξη του καρκίνου.

Οι ερευνητές του University College London δοκίμασαν το ινοσιτόλ-πενταφωσφορικό άλας που βρίσκεται στα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά, σε ποντίκια με καρκίνο.

Προς έκπληξη τους, φυσικά ευχάριστη, διαπίστωσαν ότι κατάφερε επιτυχώς να εξαλείψει τους όγκους.Έκανε μάλιστα περισσότερο αποτελεσματική τη θεραπεία κατά των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών και των πνευμόνων.

Επόμενο βήμα για τους επιστήμονες, είναι να διαπιστωθεί αν η ευεργετική δράση του φωσφορικού άλατος μπορεί να αξιοποιηθεί σε μία θεραπεία για ανθρώπους, ενισχύοντας και τη δράση των χημειοθεραπειών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου