«Γυάλινο» χταπόδι καταγράφηκε για πρώτη φορά (video)


Είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσει κανείς τα χταπόδια που ζουν βαθιά στον ανοιχτό ωκεανό, ωστόσο το να εντοπίσει ένα «γυάλινο» χταπόδι είναι σχεδόν αδύνατο.






Το σπάνιο χταπόδι Vitreledonella richardi μοιάζει περισσότερο με μέδουσα και δεν καμουφλάρεται, όπως τα υπόλοιπα είδη, για να ξεγελάσει τους θηρευτές, αφού είναι σχεδόν διαφανές.

Μάλιστα στα 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, γίνεται σχεδόν αόρατο. Στο video φαίνονται τα αδιαφανή πεπτικά όργανα του χταποδιού, αλλά και οι βεντούζες του που μοιάζουν με στολίδια.

Πολλά είδη χταποδιών έχουν μεγάλα, στρογγυλά μάτια που διευρύνουν το οπτικό τους πεδίο. Αντίθετα το γυάλινο χταπόδι έχει περίεργα επιμήκη μάτια, τα οποία περιορίζουν μεν την όραση, ωστόσο μειώνουν τις πιθανότητες να εντοπιστεί από τους θηρευτές.

Επειδή τα γυάλινα «χταπόδια» εντοπίζονται σπάνια, οι πληροφορίες για τους οικοτόπους και τον κύκλο ζωής τους είναι ελάχιστες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν γεννιούνται είναι περίπου 2,2 χιλιοστά και το μήκος τους στην πορεία φτάνει μέχρι τα 45 εκατοστά.

Πολλά χταπόδια που ζουν στην ανοιχτή θάλασσα έχουν ένα αποσπώμενο μέλος, το οποίο και χρησιμοποιούν για να γονιμοποιήσουν τα θηλυκά, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με το «γυάλινο» χταπόδι, καθώς τα άτομα του είδους συνευρίσκονται.

Επισημαίνεται επίσης ότι τα θηλυκά κρατούν τα εκατοντάδες αυγά με τα μικρά τους στο στόμα, μέχρι να εκκολαφθούν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου