Ο μαραθωνοδρόμος του Αρη


Το τροχοφόρο ρομπότ Opportunity στον Άρη πλησιάζει το ρεκόρ της μεγαλύτερης απόστασης που έχει καλυφθεί από όχημα εκτός της Γης, το οποίο κατέχει εδώ και πενήντα χρόνια μια σοβιετική μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη.






Μέχρι τις 16 Μαΐου, ανακοίνωσε η NASA, το Opportunity είχε διανύσει συνολική απόσταση 35,760 χιλιομέτρων. Το ρεκόρ της μεγαλύτερης απόστασης που έχει καλυφθεί σε έδαφος εκτός της Γης κατέχει από το 1973 το τροχοφόρο όχημα της αποστολής Lunokhod 2, το οποίο κάλυψε απόσταση 37 χιλιομέτρων.

Το Opportunity κατάφερε πάντως να καταρρίψει το αμερικανικό ρεκόρ, το οποίο κατείχε από το 1973 η αποστολή Apollo 17. To σεληνιακό όχημα των αστροναυτών της αποστολής διάνυσε συνολική απόσταση 35,774 χιλιομέτρων σε διάστημα τριών ημερών. Η αλήθεια είναι ότι το Opportunity δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει το ρεκόρ ταχύτητας, αφού χρειάστηκε σχεδόν δέκα χρόνια για να διανύσει σχεδόν 36 χιλιόμετρα. Προσεδαφίστηκε στον Άρη τον Ιανουάριο του 2004 ταυτόχρονα με το πανομοιότυπο ρομπότ Spirit, σε διαφορετική όμως περιοχή.

Η NASA έχασε επαφή με το Spirit το 2009, όταν το ρομπότ κόλλησε στην άμμο. Το Opportunity έχει κι αυτό εμφανίσει αρθριτικά, συνεχίζει όμως την εξερεύνηση για δέκατο χρόνο.  Αυτή την εβδομάδα το γερασμένο ρομπότ ξεκίνησε το ταξίδι για ένα σημείο του Κρατήρα Endeavour που απέχει 1.400 μέτρα. Έχει λοιπόν πιθανότητες να διεκδικήσει το ρεκόρ. Στον Άρη βρίσκεται εξάλλου από τον περασμένο Αύγουστο το εξάτροχο Curiosity, το οποίο προσπαθεί να διαπιστώσει αν ο πλανήτης ήταν ποτέ φιλόξενος για τη ζωή.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου