Θύμα απάτης 1 στους 10 χρήστες του διαδικτύου


Θύμα ηλεκτρονικής απάτης έχει πέσει το 12% των χρηστών διαδικτύου στην Ε.Ε., όπως ανέφερε η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ απαντώντας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Παπανικολάου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Μάλμστρομ, περισσότερο από το ένα τρίτο των χρηστών του διαδικτύου ανά τη Ε.Ε. (38%), ανέφεραν ότι έχουν λάβει ηλεκτρονικά μηνύματα, με τα οποία τους ζητούσαν με δόλιο τρόπο χρήματα ή προσωπικά δεδομένα. Επιπλέον, το 13% αυτών δεν μπόρεσαν να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε υπηρεσίες εξαιτίας επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανικολάου, υπογράμμισε πως το ποσοστό κλοπής μοναδικών κωδικών έχει αυξηθεί στην Ε.Ε. κατά 72% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ διαπιστώνεται ότι οι περισσότερες επιθέσεις (phishing) εξακολουθούν μεν να έχουν βασικό στόχο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά έχουν εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς, όπως τα τυχερά παιχνίδια. Απευθυνόμενος προς την Επιτροπή θέλησε να πληροφορηθεί την αποτελεσματικότητα των μέχρι σήμερα πρωτοβουλιών της, υπό το πρίσμα των διαρκώς αυξανόμενων διαδικτυακών απειλών.

Στην απάντησή της, η Επίτροπος σημείωσε πως παρά την άνοδο του διαδικτυακού εγκλήματος σημειώθηκε ταυτόχρονα κάποια πρόοδος στην καταπολέμηση του, χάρη ιδίως στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και άλλων χωρών.

Σε σχετικό σχόλιό του, ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για τη στρατηγική για την προστασία του κυβερνοχώρου της Ε.Ε. κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, υπογράμμισε ωστόσο ότι απαιτούνται «ακόμα πιο θαρραλέες δράσεις», καθώς η αύξηση του διαδικτυακού εγκλήματος εμποδίζει την ανάπτυξη των εμπορικών και χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε έναν τομέα όπου παρά την κρίση, εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου