Βραβείο σε Έλληνες επιστήμονες για διαστημικό θερμοκήπιο στον Άρη (video)

Την πρώτη θέση στην κατηγορία «Best Mission Concept», στον διεθνή διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών της NASA κέρδισαν Έλληνες επιστήμονες για την πρόταση ανάπτυξης ενός επαναχρησιμοποιούμενου θερμοκηπίου σπανακιού στον πλανήτη Άρη, με τίτλο «Popeye on Mars» (ο Ποπάϋ στον Άρη).




Με βάση το σχέδιο, το διαστημικό θερμοκήπιο θα μπορεί να λειτουργεί ως και 45 ημέρες, όσο δηλαδή διαρκεί ο κύκλος ζωής του σπανακιού, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το σύστημα θα περιλαμβάνει όλους τους απαραίτητους πόρους, αισθητήρες και ηλεκτρονικές συσκευές που θα υποβοηθούν την καλλιέργεια και ανάπτυξη σπανακιού στις εξαιρετικές συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, σταθεροποιώντας το εσωτερικό περιβάλλον.

Οι Έλληνες επιστήμονες προβλέπουν επίσης στην πρότασή τους συστήματα συγκομιδής των φυτών και συλλογής του οξυγόνου που παράγουν. Η απαιτούμενη ενέργεια θα παράγεται από φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ το προστατευτικά στρώματα θα θωρακίζουν τις επιφάνειες του θερμοκηπίου από ακραία φαινόμενα στον Άρη.

Μετά τη συγκομιδή της σοδειάς, τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και τη φύτευση νέων σπόρων, το θερμοκήπιο είναι και πάλι  λειτουργικό.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, που διεξήχθη στις 20 με 21 Απριλίου, υποβλήθηκαν συνολικά 770 προτάσεις εφαρμογών, εκ των οποίων οι 133 πέρασαν στην τελική φάση αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι η NASA ερευνά τη δυνατότητα καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων στον Άρη, στο πλαίσιο της ανθρώπινης αποστολής που σχεδιάζει το 2030 στον Κόκκινο Πλανήτη.

Δείτε το video με την ελληνική επιστημονική ομάδα που κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία «Best Mission Concept».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου