Τρισδιάστατος εκτυπωτής «desktop» (video)

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές σίγουρα θα αποτελέσουν κομμάτι της καθημερινής ζωής στο κοντινό μέλλον, πιθανότατα μπαίνοντας σε κάποια φάση και στα σπίτια των καταναλωτών.




Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το Form 1 της Formlabs. Στην τιμή των 3.299 δολαρίων, εκτιμάται πως έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει σημαντικά την αγορά των τρισδιάστατων εκτυπωτών, παράγοντας αντικείμενα εξαιρετικά υψηλής λεπτομέρειας και ακριβείας σε σχέση με τους καταναλωτικούς τρισδιάστατους εκτυπωτές που υπάρχουν σήμερα. Ωστόσο, η τιμή του παραμένει σε επίπεδο που το καθιστά σχετικά προσιτό.

Όπως αναφέρει στο MIT Technology Review ο Νέιταν Λίντερ, διδακτορικός φοιτητής στο MIT Media Lab και συνιδρυτής της εταιρείας, σκοπός ήταν ένα προϊόν σε μία «διακριτική» τιμή: «δεν προβληματίζεσαι. Δεν χρειάζεσαι ενδεχομένως καν υπογραφή από το αφεντικό. Ίσως να μπορείς και να το παραγγείλεις, όπως ένα laptop» λέει σχετικά.

Η διαδικασία που χρησιμοποιεί το Form 1 είναι η στερεολιθογραφία, και δεν αποτελεί ιδιαίτερα καινούρια τεχνολογία, καθώς είχε εμφανιστεί στην αγορά κατά τη δεκαετία του 1980 από την 3-D Systems. H όλη διαδικασία έχει να κάνει με ένα λέιζερ το οποίο, στρώμα με στρώμα, διαμορφώνει ένα υγρό πλαστικό «ρετσίνι», το οποίο στερεοποιείται όταν εκτεθεί σε φως συγκεκριμένου μήκους κύματος.

Κατά την Formlabs, η συσκευή μπορεί να εκτυπώσει στρώματα πάχους μέχρι 25 microns και να παράξει αντικείμενα στη μισή κλίμακα σε σχέση με τυπικούς καταναλωτικούς τρισδιάστατους εκτυπωτές, οι οποίοι δεν μπορούν να επιτύχουν την ίδια ακρίβεια. Το Form 1 είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία από το Νοέμβριο, και έχουν ήδη αρχίσει οι αποστολές σε κάποιους από τους χρηματοδότες που υποστήριξαν το πρόγραμμα μέσω του Kickstarter.

Η χαμηλή τιμή του οφείλεται στο προηγμένο λογισμικό και τη χρήση φτηνών εξαρτημάτων υπολογιστή. Ωστόσο, ένα σημαντικό εμπόδιο στην πορεία του δεν είναι τεχνολογικό, αλλά νομικό, καθώς η 3-D Systems έχει κατηγορήσει τη Formlabs για παραβίαση ευρεσιτεχνίας. Επίσης, υπάρχουν παράπονα από χρηματοδότες από το Kickstarter σχετικά με έλλειψη ενημερώσεων σχετικά με την πορεία της παραγωγής.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου