Πόσιμο νερό από λύματα αποχέτευσης σχεδιάζει η Thames Water


Η Thames Water,  εταιρεία ύδρευσης του Λονδίνου, αποκάλυψε ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο που προβλέπει την ανακύκλωση των αστικών λυμάτων και μετατροπή τους σε πόσιμο νερό για τους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας.





Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει το Λονδίνο την επόμενη εικοσιπενταετία, καθώς οι πελάτες της Thames Water θα αυξηθούν από 9 εκατ. σήμερα σε 10,4 εκατ. το 2040. Η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε αύξηση της ζήτησης από 230 εκατ. λίτρα σε 340 εκατ. λίτρα, η οποία κατά 80% αναμένεται στο Λονδίνο.

Παράλληλα, ο πληθυσμός του Λονδίνου αναμένεται να αυξηθεί από 14 εκατ. σε 16 εκατ. κατά την ίδια περίοδο, γεγονός που θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο δίκτυο αποχέτευσης της Thames Water και θα αυξήσει σημαντικά τον όγκο της λυματολάσπης που θα πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία και ανακύκλωση.

Όπως δήλωσε στον Guardian ο Σάιμον Έβανς, εκπρόσωπος Τύπου της Thames Water, “στόχος είναι να διασφαλίσουμε την επάρκεια του νερού τώρα και μελλοντικά”.

Εκτός από την ανακύκλωση των λυμάτων, η εταιρεία κατά την προσεχή δεκαετία αποσκοπεί στην επισκευή του δικτύου αγωγών, την εγκατάσταση μετρητών και την ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε να μειωθεί κατά δέκα λίτρα η μέση ημερήσια κατανάλωση των 160 λίτρων.

Ωστόσο δεν λείπουν και οι σκεπτικιστές όπως ο Δρ Άντριου Σίνγκερ, μικροβιολόγος στο Κέντρ Οικολογίας και Υδρολογίας που επισημαίνει ότι “εάν τα λύματα δεν υποβληθούν σε περαιτέρω επεξεργασία προτού διοχετευτούν εκ νέου στα ποτάμια, ενδέχεται να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην υδρόβια ζωή. Οι υπεύθυνοι της μονάδας παραγωγής πόσιμου νερού πρέπει να λάβουν υπόψη ότι στα λύματα περιέχονται φαρμακευτικές ουσίες που είναι ανθεκτικά στη διάσπαση. Το πρόβλημα μπορεί να ληθεί με την κατάλληλη χρηματοδότηση. Εάν κάτι τέτοιο είναι καλό για την κατάσταση των ποταμιών υπάρχουν δύο τρόποι να το δούμε: τα ποτάμια θα έχουν περισσότερο νερό, το οποίο είναι θετικό, ωστόσο η ποιότητα των υδάτων που θα προέρχονται από λύματα είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή”.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου