Ανακάλυψαν βακτήρια που εξαφανίζουν το λίπος


Ένα είδος βακτηρίων που ζουν στο έντερο και προστατεύουν από την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2 ανακάλυψαν ερευνητές από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν, στο Βέλγιο.





Τα βακτήρια Akkermansia muciniphila κανονικά αποτελούν το 3 με 5% των βακτηρίων του εντέρου, ωστόσο τα επίπεδά τους μειώνονται στις περιπτώσεις παχυσαρκίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες χορήγησαν τα βακτήρια σε παχύσαρκα ποντίκια, με αποτέλεσμα αυτά να συγκεντρώνουν στον οργανισμό τους δύο με τρεις φορές περισσότερο λίπος συγκριτικά με τα αδύνατα ποντίκια, φυσιολογικού βάρους.

Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν τα βακτήρια παρέμειναν μεγαλύτερα από τα αδύνατα τρωκτικά, ωστόσο έχασαν περίπου το μισό από το περιττό βάρος, χωρίς να σημειωθεί καμιά αλλαγή στη διατροφή τους.

Εκτός αυτού, εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλινοαντίστασης, κύριο σύμπτωμα του διαβήτη τύπου 2.

«Φυσικά και είναι βελτίωση. Δεν αναστρέψαμε εντελώς την παχυσαρκία, αλλά μειώσαμε σημαντικά το λίπος», δήλωσε ο Δρ. Patrice Cani, που συμμετείχε στην έρευνα.

«Αυτή είναι η πρώτη ένδειξη ότι ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίου βελτιώνει τον μεταβολισμό», προσέθεσε ο καθηγητής, διευκρινίζοντας πως αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη χρήση των βακτηρίων με στόχο την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Περαιτέρω έρευνα πρέπει να διεξαχθεί για να διαπιστωθεί αν τα ίδια βακτήρια μπορούν να μειώσουν το λίπος και στους ανθρώπους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου