Βλάβη στο τηλεσκόπιο Kepler της NASA


Το τηλεσκόπιο Kepler της NASA παρουσίασε μια βλάβη στο σύστημα πλοήγησης και εντοπισμού θέσης η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της λειτουργίας του.






Κι αυτό διότι η εν λόγω βλάβη μεταφράζεται σε αδυναμία του Kepler να εντοπίζει πλανήτες. Η ορθή χρήση του τηλεσκοπίου απαιτεί την λειτουργία των τριών από τα τέσσερα γυροσκόπιά του. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο δύο, καθώς ένα ακόμα είχε τεθεί εκτός λειτουργίας το 2012.

Ο Τσαρλς Σόμπεκ, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος του κέντρου NASA Research Center δήλωσε πως “δεν είναι καλή είδηση για την αποστολή, η οποία έχει έως τώρα καλές επιδόσεις και υποσχόταν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα”.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ τέθηκε σε τροχιά το 2009, φέρνοντας επανάσταση στη μελέτη των επονομαζόμενων εξωπλανητών, πλανητών αντίστοιχων με τη Γη, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από μακρινά αστέρια όπως ο Ήλιος.

Συγκεκριμένα το Kepler έχει εντοπίσει 132 επιβεβαιωμένους πλανήτες και πάνω από 2.000 πιθανούς πλανήτες, ορισμένοι εκ των οποίων μοιάζουν με τη Γη.

Το τηλεσκόπιο βρίσκεται σε τροχιά περίπου 64 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη και έχει σχεδιαστεί να κοιτάζει σταθερά σε περίπου 100.000 μακρινά άστρα σαν τον ήλιο, και να ψάχνει για πλανήτες.

Σημειώνεται ότι η αξία του τηλεσκοπίου Kepler της NASA εκτιμάται σε 650 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου