Η εξήγηση για το ξέσπασμα των φονικών ανεμοστρόβιλων


«Είναι οπωσδήποτε ο ισχυρότερος ανεμοστρόβιλος που έχω αντιμετωπίσει στα 20 χρόνια σταδιοδρομίας μου στη μετεωρολογική υπηρεσία», δήλωνε ο μετεωρολόγος Ρικ Σμιθ λίγες ώρες μετά από το «χτύπημα» του ανεμοστρόβιλου στην Οκλαχόμα.







Με ανέμους ταχύτητας έως και 320 χιλιομέτρων, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές. Ο ίδιος και συνάδελφοί του προσπαθούν να εντοπίσουν τα αίτια του φονικού «ξεσπάσματος» της Φύσης.


Μέχρι και πριν από μερικά 24ωρα, οι μετεωρολόγοι χαρακτήριζαν τη φετεινή περίοδο των ανεμοστρόβιλων ως μάλλον ήπια, καθώς ο αριθμός τους φέτος ήταν 70% χαμηλότερος από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Μέσα σε μία εβδομάδα, ωστόσο, αναφέρθηκαν ολέθριοι ανεμοστρόβιλοι σε μεγάλες περιοχές, από τον αμερικανικό Νότο ως το Βορρά.

Σύμφωνα με επιστήμονες, «ένοχο» είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα ψυχρό μέτωπο που κινείται προς τα ανατολικά, ένας θύλακας ψυχρού αέρα, ο οποίος «συγκρούστηκε» με θερμό αέρα από τον Κόλπο του Μεξικού προκαλώντας την ανύψωση του τελευταίου. «Κατά κάποιο τρόπο, πρόκειται για την τέλεια ενέδρα», εξήγησε μιλώντας στο LiveScience ο Τζεφ Ουέμπερ από τον πανεπιστημιακό οργανισμό ατμοσφαιρικών ερευνών, στο Κολοράντο.

Η άνοδος του θερμού αέρα δημιούργησε καταιγίδες, οι οποίες με τη σειρά τους πυροδότησαν τους ανεμοστρόβιλους. Αυτό συνέβη μετά από μια μακρά περίοδο σχετικής ηρεμίας που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στο μεγαλύτερο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, καθώς ο αεροχείμαρρος μετακινήθηκε προς το Βορρά, αναφέρθηκαν 16 ανεμοστρόβιλοι μέσα σε μία ημέρα, οι οποίοι ισοπέδωσαν σπίτια και «ξερίζωσαν» στέγες σε ορισμένες περιοχές του Τέξας. Σύμφωνα με το Ουέμπερ, οι ανεμοστρόβιλοι ενισχύθηκαν όταν – κατά τη διάρκεια του συμβάντος – ο αεροχείμαρρος μετακινήθηκε ξαφνικά προς το Νότο.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες το σύστημα θα εξασθενήσει, καθώς το ψυχρό μέτωπο βρίσκεται τώρα στο βορειότερο άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ο θερμός αέρας έχει «καθίσει» πάνω από τις κεντρικές πολιτείες, συνεπώς η αλληλεπίδραση των δύο μαζών θα είναι μικρότερη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου