Ο Βόρειος Πόλος μετατοπίζεται


Στο λιώσιμο των πάγων οφείλεται το ταξίδι του Βόρειου Πόλου προς τη Γροιλανδία, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Geophysical Research Letters.





Η κατανομή της μάζας στον πλανήτη καθορίζει τη θέση των πόλων στη Γη. Επειδή η Γη έχει ελαφρώς αυγοειδές σχήμα, ο Βόρειος Πόλος απομακρυνόταν ελάχιστα από το κέντρο, κλίνοντας μέχρι σήμερα νότια, κάτι που αποδίδεται στις μετακινήσεις μάζας που προκάλεσε το λιώσιμο των πάγων μετά την Εποχή των Παγετώνων.

Ωστόσο, το 2005 ο Βόρειος Πόλος άρχισε ξαφνικά να κλίνει ανατολικά προς τη Γροιλανδία, με την κλίση να αυξάνεται λίγα εκατοστά κάθε χρόνο.

Πίσω από αυτή την αλλαγή πορείας βρίσκεται σύμφωνα με την έρευνα το ταχύτατο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία. Μάλιστα οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η απώλεια πάγου και η συνακόλουθη αύξηση της στάθμης των θαλασσών ευθύνεται σε ποσοστό άνω του 90% για την μετατόπιση του πόλου.

Το λιώσιμο των πάγων μετακινεί τις μάζες προσθέτοντας νερό στον ωκεανό και ελαφρύνοντας το φορτίο των εκτάσεων που καλύπτονται από παγετώνες.

Αν και το λιώσιμο των πάγων σε παγκόσμια κλίμακα παίζει ρόλο στην μετακίνηση του Βόρειου Πόλου, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μετατόπιση προς τα ανατολικά οφείλεται κυρίως στο λιώσιμο των πάγων συγκεκριμένα στην περιοχή της Γροιλανδίας.

Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία που συνέλεξε ο δορυφόρος GRACE της NASA και σε μετρήσεις του βαρυτικού πεδίου της Γης.

Η ακριβής γνώση της θέσης του Βόρειου Πόλου είναι πολύ σημαντική σήμερα, καθώς αποτελεί τη βάση του Συστήματος Εντοπισμού Θέσης GPS, το οποίο καθοδηγεί ανθρώπους, στρατιωτικά συστήματα και αεροπλάνα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου