Κομήτες που «αναστήθηκαν» από τους νεκρούς


Μια ομάδα κομητών που αναστήθηκαν από τους νεκρούς βρήκαν οι αστρονόμοι. Πρόκειται για τους Κομήτες της Ζώνης των Αστεροειδών (Asteroidal Belt Comets – ABCs), οι οποίοι εντοπίζονται στην Κύρια Ζώνη Αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.




Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αντιόχειας στην Κολομβία, τα 11 αντικείμενα συμπεριφέρονται σαν κομήτες, ωστόσο έχουν τροχιές αστεροειδών.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα αντικείμενα, με το ψευδώνυμο «οι κομήτες του Λάζαρου», είναι νεκροί κομήτες που αναγεννήθηκαν όταν άλλαξε η τροχιά τους.

«Αυτή η ζώνη αστεροειδών περιέχει ένα τεράστιο νεκροταφείο αρχαίων, αδρανών, νεκρών κομητών, οι οποίοι αναγεννώνται αντιδρώντας στη μείωση της περιηλιακής τους απόστασης», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι κομήτες αδρανοποιούνται όταν σταματούν να εκλύουν πτητικά αέρια και τότε ονομάζονται αστεροειδείς.

Εκτός από τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Αντιόχειας που υποστηρίζουν τη θεωρία της αναγέννησης των κομητών, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι αδρανείς κομήτες μπορούν να ξαναζωντανέψουν μετά από συγκρούσεις με αστεροειδείς, μετεωρίτες ή άλλους κομήτες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου