Πώς οργανώθηκε η e-ληστεία του αιώνα


Πόσο εύκολο είναι να κλέψεις ένα ΑΤΜ; Το βράδυ της Πέμπτης 9/5, οπότε αποκαλύφθηκε η «τραπεζική ληστεία του αιώνα» - όπως χαρακτηρίστηκε από τις αμερικανικές Αρχές - μάθαμε ότι για να κλαπούν χρήματα από ένα ΑΤΜ αρκούν λίγα κλικ σε ένα λάπτοπ και ελάχιστες ώρες «δουλειάς».




Με τον τρόπο αυτό, η λεία δεν περιορίζεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ: μπορεί να φτάσει τα 45 εκατομμύρια δολάρια! Τόσα ήταν τα χρήματα που έκλεψε μια σπείρα ληστών στις ΗΠΑ πραγματοποιώντας παράνομες αναλήψεις από ΑΤΜ σε 27 διαφορετικές χώρες.

Ο αριστοτεχνικός τρόπος με τον οποίον οι ληστές κατάφεραν να εισβάλουν στα ηλεκτρονικά συστήματα δύο τραπεζών, αποκτώντας πρόσβαση σε στοιχεία προπληρωμένων χρεωστικών καρτών, προκάλεσε σοκ στις υπηρεσίες ασφαλείας σε όλον τον κόσμο. Όχι μόνο για το μέγεθος της επιχείρησης και την ευκολία με την οποία οι απατεώνες την έφεραν εις πέρας, αλλά διότι οι Αρχές φοβούνται τώρα ότι οι ληστές (ορισμένοι από τους οποίους συνελήφθησαν) άνοιξαν τον δρόμο σε επίδοξους κυβερνοεγκληματίες που ενδεχομένως θα επιχειρήσουν στο μέλλον να οργανώσουν παρόμοιες κλοπές.

«Δυστυχώς, αυτά τα είδη των κυβερνοεγκλημάτων που έχουν ως στόχο ΑΤΜ διαπράττονται όλο και πιο συχνά. Περιμένω ότι θα σημειωθούν πολλές επιθέσεις αυτού του είδους», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press η Ρόουζ Ρομέρο, πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας και περιφερειακή διευθύντρια της Επιτροπής Ασφάλειας και Συναλλαγών των ΗΠΑ.


Το κόλπο βήμα προς βήμα

Πώς, όμως, οργανώθηκε το «e-κόλπο του αιώνα»; Οι αναλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε δύο «δόσεις»: τον περασμένο Δεκέμβριο και τον περασμένο Φεβρουάριο. Η πρώτη απέφερε στους ληστές πέντε εκατομμύρια δολάρια και η δεύτερη τα υπόλοιπα 40 εκατομμύρια. Η όλη «επιχείρηση» διήρκεσε μόλις 10 ώρες.

Οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων δύο τραπεζών (της Rakbank στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της Bank of Muscat στο Ομάν), κατάργησαν τα όρια αναλήψεων των προπληρωμένων χρεωστικών καρτών και δημιούργησαν νέους κωδικούς πρόσβασης.

Την ίδια στιγμή, συνεργοί τους «φόρτωσαν» τα δεδομένα αυτά σε πλαστικές κάρτες που ήταν εφοδιασμένες με μαγνητική ταινία. Τη «δουλειά» μπορούσε να φέρει εις πέρας ακόμη και μια παλιά κάρτα πρόσβασης σε δωμάτιο ξενοδοχείου ή μια ληγμένη πιστωτική κάρτα, οι οποίες μετατρέπονταν σε εργαλεία εισόδου των επιτήδειων στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας αυτές τις κάρτες, άλλα μέλη της συμμορίας απέσυραν χρήματα από ΑΤΜ που βρίσκονταν σε διάφορες χώρες του κόσμου. Κατόπιν, τα μεταβίβασαν στους εγκέφαλους της σπείρας ή προέβησαν στη γνωστή τακτική του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, κάνοντας αγορές ειδών πολυτελείας.

Όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, ουδείς καταθέτης έχασε τα χρήματά του. Οι κλέφτες άρπαξαν χρήματα που διακρατούνται από τις τράπεζες οι οποίες εκδίδουν προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες και όχι από μεμονωμένους λογαριασμούς ιδιωτών ή επιχειρήσεων.


Η «τρύπα» στο σύστημα

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, είναι πραγματικά εύκολο να μετατρέψει κάποιος ψηφία σε μετρητά. Η «τρύπα» του συστήματος εντοπίζεται στις μαγνητικές ταινίες που βρίσκονται στο πίσω μέρος εκατομμυρίων καρτών. Σήμερα, αρκετές χώρες έχουν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τις κάρτες αυτού του τύπου, υιοθετώντας κάρτες με ενσωματωμένο τσιπ που είναι σχεδόν αδύνατον να αντιγραφούν.

Ωστόσο, επειδή οι αμερικανικές τράπεζες και τα εμπορικά καταστήματα στις ΗΠΑ τις χρησιμοποιούν ακόμη, εξακολουθούν να γίνονται αποδεκτές σε όλον τον κόσμο.

«Δεδομένου του μεγάλου εύρους των παγκόσμιων δικτύων πιστωτικών καρτών, είναι σχεδόν αδύνατον να ανιχνευθούν όλες οι επιθέσεις. Η επίθεση αυτή δεν είναι η τελευταία. Αν το modus operandi αποδειχθεί επιτυχές, οι απατεώνες θα το εκμεταλλευτούν ξανά και ξανά», δήλωσε ο Ορι Αϊσαν, ειδικός σε θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος και ιδρυτής της εταιρείας 41st Parameter, η οποία ειδικεύεται στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της απάτης.

Οι Αρχές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν επτά άτομα τα οποία κατηγορούνται για συμμετοχή στη ληστεία. Όλοι τους είναι αμερικανοί πολίτες με καταγωγή από τη Δομινικανή Δημοκρατία, νεαροί, και ζούσαν σε ένα προάστιο της Νέας Υόρκης. Εάν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως 10 ετών. Ο φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος σκοτώθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία στα τέλη του περασμένου μήνα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου