Φρουτόμυγες κανίβαλοι


Στον κανιβαλισμό επιδίδονται οι προνύμφες της φρουτόμυγας Drosophila, σε συνθήκες πείνας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, με επικεφαλής τον βιολόγο Roshan Vijendravarma.





Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι προνύμφες που εκτρέφονται σεπεριορισμένο χώρο στο εργαστήριο, επιτίθενται και τρώνε η μία την άλλη, καθώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν τροφή λόγω του υπερπληθυσμού.

Ακούγεται ανατριχιαστικό ωστόσο ο κανιβαλισμός αποτελεί ουσιαστική πηγή διατροφής στην άγρια φύση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια μεταναστευτικών ταξιδιών οι ακρίδες τρώνε η μία την άλλη για να επιβιώσουν.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις του υποσιτισμού στις μύγες. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι μύγες που εξέθρεψαν οι ερευνητές στο εργαστήριο σε συνθήκες πείνας «είχαν μεγαλύτερη κλίση στον κανιβαλισμό» ακόμα και πολλές γενιές αργότερα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι προνύμφες συντονίζονταν μέσω χημικών σημάτων: μόλις μια προνύμφη τραυμάτιζε το θύμα της προσελκύονταν και οι υπόλοιπες προνύμφες και όλες μαζί επιδίδονταν σε ανελέητο «φαγοπότι».

Οι προνύμφες κατασπαράσσουν το θύμα τους χρησιμοποιώντας τα «αγκίστρια» του στόματός τους, τα οποία έχουν στην επιφάνειά τους μικρά δοντάκια.

Άλλη μια σημαντική ανακάλυψη είναι ότι οι προνύμφες που στρέφονταν στον κανιβαλισμό λόγω πείνας σταδιακά ανέπτυσσαν περισσότερα μικροσκοπικά δοντάκια στο στόμα τους.

«Για μεγάλο διάστημα ο κανιβαλισμός θεωρείται ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη διαδικασία της εξέλιξης», δήλωσε ο Δρ. Vijendravarma, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους αφού οι παθογόνοι οργανισμοί μεταδίδονται ευκολότερα όταν ένα ζώο τρώει άτομα του είδους του ή συγγενείς του.

Αυτό που κάνει πάντως την έρευνα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι ότι οι φρουτόμυγες είναι χορτοφάγοι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου