Το σφίξιμο της γροθιάς ενισχύει τη μνήμη


Το σφίξιμο της γροθιάς του χεριού ενισχύει τη μνήμη, σύμφωνα με ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου του Μοντκλερ, στο Νιου Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών.






Όπως προέκυψε από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 50 εθελοντές, το σφίξιμο του δεξιού χεριού για 90 δευτερόλεπτα βοηθά στον σχηματισμό αναμνήσεων, ενώ το σφίξιμο του αριστερού χεριού βοηθά στην ανάκληση αναμνήσεων.

Μάλιστα στο πλαίσιο του πειράματος, οι εθελοντές που έκαναν τις ασκήσεις με τις γροθιές των χεριών κατάφεραν να θυμηθούν ευκολότερα λέξεις από μια μακροσκελή λίστα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το σφίξιμο της γροθιάς ενεργοποιεί συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την επεξεργασία αναμνήσεων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το σφίξιμο του δεξιού χεριού ενεργοποιεί το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ το σφίξιμο του αριστερού χεριού ενεργοποιεί το δεξί ημισφαίριο.

Στο μεταξύ οι κινήσεις αυτές φαίνεται πως συνδέονται με τα συναισθήματα και συγκεκριμένα το σφίξιμο του δεξιού χεριού με την χαρά και το σφίξιμο του αριστερού χεριού με τη λύπη ή το άγχος.

Η επεξεργασία των αναμνήσεων επιτελείται και τις δυο πλευρές του εγκεφάλου, με την αριστερή να κωδικοποιεί τις αναμνήσεις και τη δεξιά να τις ανακτά.

Σε επόμενη φάση αναμένεται να διεξαχθούν έρευνες για να διαπιστωθεί αν το σφίξιμο της γροθιάς του χεριού μπορεί να βελτιώσει και άλλες εγκεφαλικές διεργασίες που σχετίζονται με τις λέξεις και την αντίληψη του χώρου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση  Plos One.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου