Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση παρθενογένεσης από κροκόδειλο

Μια ομάδα επιστημόνων κατέγραψε την πρώτη περίπτωση παρθενογένεσης από κροκόδειλο, με ορισμένα από τα αυγά να είναι βιώσιμα. 
Στην εργασία τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Biology Letters”, οι επιστήμονες περιγράφουν την -με έκπληξη- ανακάλυψη των αυγών που γέννησε ένας θηλυκός αμερικανικός κροκόδειλος, ο οποίος τα τελευταία 16 χρόνια (πριν την ωοτοκία) φιλοξενείτο μόνος του στο πάρκο “Parque Reptilandia” της Κόστα Ρίκα.

Περιπτώσεις παρθενογένεσης -ασεξουαλική αναπαραγωγή σε είδη που κανονικά αναπαράγονται με ζευγάρωμα- έχουν βρεθεί από προηγούμενες μελέτες σε φίδια, σαύρες, καρχαρίες και πουλιά, όμως ποτέ σε Κροκοδείλια· η τάξη που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει τα καϊμάν, τους αλιγάτορες και τους κροκόδειλους. Γι αυτό και οι υπεύθυνοι, στο “Parque Reptilandia”, έμειναν έκπληκτοι όταν εντόπισαν τα αυγά σε έναν χώρο που φιλοξενούσε μόνο του έναν αμερικανικό κροκόδειλο.

Όσον αφορά την Βόρεια Αμερική, οι περισσότεροι γνωρίζουμε για την παρουσία του αλιγάτορα, εκεί ζουν όμως και κροκόδειλοι· σε περιοχές της Φλόριντα. Κροκόδειλοι ζουν επίσης στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Όπως τα περισσότερα ερπετά, ζευγαρώνουν για να αναπαραχθούν και γεννούν αυγά, τώρα όμως φαίνεται ότι μπορούν να αναπαραχθούν και ασεξουαλικά αν χρειαστεί.

Τα (14 συνολικά) αυγά ανακαλύφθηκαν το 2016. Αμέσως, οι υπεύθυνοι ειδοποίησαν τους ειδικούς επιστήμονες. Στη συνέχεια, τα αυγά συλλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν σε εργαστήριο για μελέτη, όπου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μισά από αυτά ήταν βιώσιμα. Αυτά τοποθετήθηκαν σε θερμοκοιτίδες με την ελπίδα να παραχθούν νεογνά.

Δυστυχώς, κανένα από τα αυγά δεν εκκολάφθηκε επιτυχώς, οπότε οι ερευνητές τα άνοιξαν για να τα μελετήσουν μετά από τρεις μήνες. Παρότι όλα τα αυγά έδειχναν πως είχαν προχωρήσει προς την εκκόλαψη, μόνο σε μία περίπτωση το περιεχόμενο του αυγού είχε φτάσει σε σημείο να θεωρείται έμβρυο. Η γενετική μελέτη αυτού του πιο ανεπτυγμένου δείγματος αποκάλυψε ότι ήταν πανομοιότυπο με τη μητέρα του.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι κανένα από τα αυγά δεν μπόρεσε να εκκολαφθεί, καθώς αυτό είναι κάτι σπάνιο για τα αυγά από παρθενογένεση. Ιδιαίτερα σημαντικό, πάντως, είναι το ερώτημα που εγείρεται από αυτήν την ανακάλυψη: με δεδομένη πλέον την εμφάνιση παρθενογένεσης τόσο σε πτηνά όσο και σε κροκοδείλια, μήπως είναι κάτι που μπορούσαν να κάνουν οι πτερόσαυροι και/ή οι δεινόσαυροι;


Πηγή: 1, 2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου