Εκτός από την ομαλή κυκλοφορία του αίματος, η καλή στύση απαιτεί και την επάρκεια μυϊκής δύναμης γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Οι ασκήσεις που εστιάζουν στην εκγύμναση των μυών της λεκάνης, συγκεκριμένα της δομής που ονομάζεται πυελικό έδαφος, αποτελούν απαραίτητο μέτρο πρόληψης της στυτικής δυσλειτουργίας αλλά και της ακράτειας στους άντρες.
Το πυελικό έδαφος αποτελείται από συνδέσμους και μύες που ενώνουν το ηβικό οστό με τη βάση της σπονδυλικής στήλης, υποστηρίζοντας την ουροδόχο κύστη, το παχύ έντερο, τον προστάτη στους άντρες και τη μήτρα στις γυναίκες. Στο πυελικό έδαφος υπάρχουν 19 μύες, μερικοί εκ των οποίων είναι απαραίτητοι για την καλή σεξουαλική λειτουργία.
Όπως όλοι οι μύες του σώματος, έτσι και οι μύες του πυελικού εδάφους αποδυναμώνονται με την πάροδο των ετών και πρέπει να τους γυμνάζουμε. Η εκφύλιση των μυών αυτών μπορεί να οδηγήσει στην ανεπαρκή υποστήριξη της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα την ακράτεια ούρων, ή στη στυτική δυσλειτουργία και τη δυσκολία εκσπερμάτισης.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η λειτουργία του βολβοσηραγγώδους μυός, καθώς βρίσκεται στη βάση του πέους και ελέγχει τη ροή αίματος προς το αντρικό μόριο ώστε να επιτυγχάνεται επαρκής στύση.
Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους, ευρύτερα γνωστές ως ασκήσεις Kegel, είναι απαραίτητες για κάθε άντρα, ώστε να διατηρήσει το μυϊκό τόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. «Όταν το πυελικό έδαφος είναι δυνατό, παρέχει καλύτερη υποστήριξη σε όλα τα όργανα της λεκάνης και στα σεξουαλικά όργανα», αναφέρει η φυσικοθεραπεύτρια Κέιτι Μαν.
Η εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους απαιτεί αρχικά σωστή αναγνώριση των μυών αυτών, καθώς αρκετοί είναι οι άντρες που δεν γνωρίζουν ποιοι μύες απαρτίζουν το πυελικό έδαφος.
Πώς θα αναγνωρίσετε τους μύες του πυελικού εδάφους
Ένας πολύ απλός και εύκολος τρόπος να αναγνωρίσετε τους μύες του πυελικού εδάφους είναι ο εξής: Προσπαθήστε να «τραβήξετε» προς τα πάνω τους μύες κεντρικά της λεκάνης, σαν να προσπαθείτε να σταματήσετε τη ροή των ούρων. Συνήθως σφίγγουμε τους μύες του πυελικού εδάφους αυθόρμητα όταν προσπαθούμε να αποφύγουμε τη διαρροή ούρων, όμως με την εξάσκηση μπορούμε να μάθουμε να τους ελέγχουμε και να τους γυμνάζουμε πιο αποτελεσματικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου