Η ανεξήγητη «Πύλη της Κολάσεως»

Όταν αυτός ο κρατήρας αποκαλύφθηκε, μετά από μία γκάφα σε γεώτρηση, αποφάσισαν να του βάλουν φωτιά. Οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι αυτό θα κρατήσει μερικές ημέρες. Από το 1971, ακόμη περιμένουν.




Η «Πύλη της Κολάσεως», όπως ονομάζεται, είναι ένας κρατήρας πλάτους περίπου 70 μ. στο χωριό Ντερβέζε στο Τουρκμενιστάν. Οι ντόπιοι του έδωσαν αυτό το όνομα καθώς φλόγες καίνε ακατάπαυστα στο εσωτερικό του. Οι επιστήμονες όμως εδώ και τέσσερις δεκαετίες αδυνατούν να δώσουν μία εξήγηση.



Ο κρατήρας αποκαλύφθηκε από Σοβιετικούς το 1971, σε περιοχή που θεωρούνταν πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου. Ξεκίνησαν λοιπόν οι γεωτρήσεις αλλά σύντομα το έδαφος υποχώρησε, δημιουργώντας τον τεράστιο κρατήρα που θεωρούνταν ότι απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες μεθανίου, οι οποίες θα μπορούσαν να αποβούν επικίνδυνες για τους ντόπιους.



Για να λύσουν το πρόβλημα, όπως σημειώνει η Daily Mail, οι επιστήμονες αποφάσισαν να κάψουν τα αποθέματα του δηλητηριώδους αερίου και πίστευαν ότι αυτό θα κρατήσει μερικές ημέρες. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, ο κρατήρας ακόμη φλέγεται και πλέον έχει γίνει μαγνήτης για τουρίστες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου