Πράσινος μετεωρίτης από τον Ερμή βρέθηκε για πρώτη φορά στη Γη


Πρόκειται για μια ομάδα 35 πράσινων πετρωμάτων που ανακαλύφθηκαν το 2012 στο Μαρόκο. Η σειρά ονομάστηκε NWA 7325 και τα ευρήματα παρουσιάστηκαν αυτό τον μήνα στο 44ο ετήσιο Συνέδριο Πλανητικών Επιστημών στο Τέξας.





Οι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Δρ. Anthony Irving από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, προσδιορίζουν την ηλικία του μετεωρίτη στα 4,56 δισεκατομμύρια χρόνια και επισημαίνουν ότι δεν μοιάζει με ευρήματα στη Γη από τον Άρη ή την Εστία, έναν από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς του ηλιακού συστήματος.

Οι μετεωρίτες από τον Άρη διακρίνονται εύκολα γιατί είναι «διαποτισμένοι» με την ατμόσφαιρα του συγκεκριμένου πλανήτη, ενώ τα πετρώματα από την Εστία διακρίνονται εύκολα λόγω της χημικής τους σύστασης.


















Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ο πράσινος μετεωρίτης δημιουργήθηκε και τελικά εκτοξεύτηκε από πλανήτη ή άλλο σώμα που σε κάποιο σημείο τη ιστορίας του είχε ροή μάγματος στην επιφάνειά του.

Η μαγνητική του ένταση είναι χαμηλότερη συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλο μετεωρίτη βρέθηκε ποτέ στη Γη και θυμίζει τον Ερμή, ενώ υπάρχουν επίσης γεωλογικά και χημικά στοιχεία που συνηγορούν στο ότι ο μετεωρίτης προέρχεται από τον συγκεκριμένο πλανήτη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η περιεκτικότητα του μετεωρίτη σε σίδηρο είναι χαμηλή, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην επιφάνεια του Ερμή.

Οι επιστήμονες μελετούν τον Ερμή μέσω στοιχείων που συλλέγει ο δορυφόρος Messenger. Η πρώτη αποστολή του δορυφόρου μόλις ολοκληρώθηκε, ωστόσο οι αστρονόμοι έχουν ζητήσει την παράταση της αποστολής μέχρι το 2015.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου