«Πανικός» στις χρηματαγορές των Bitcoins


Έναν ιδιαίτερο «πανικό» πυροδότησε η κρίση της Κύπρου στον κόσμο του ψηφιακού «νομίσματος», Bitcoin, ανεβάζοντας την «αξία» του στα ύψη.





Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατακόρυφα- και μία απόδειξη για αυτό είναι ο πρόσφατος εντοπισμός ενός trojan που «καταλαμβάνει» τον υπολογιστή τον οποίο μολύνει, βάζοντάς τον να «εξορύσσει» Bitcoins.

Το εν λόγω trojan εξαπλώνεται μέσω Skype, στέλνοντας σε διάφορες γλώσσες το «πρωτότυπο» μήνυμα «this is my favourite picture of you».  Το μήνυμα, σύμφωνα με την Kaspersky Labs,  περιέχει ένα «κακόβουλο» link, το οποίο κάποια στιγμή είχε φτάσει στο σημείο να έχει 2.000 κλικ ανά ώρα.

Το ψηφιακό νόμισμα είδε την αξία του (γύρω στα 180 δολάρια επί της παρούσης, σε «πραγματικά» λεφτά) να εκτοξεύεται στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόκειται για ένα νόμισμα το οποίο δεν εκδίδεται από κάποια κεντρική τράπεζα ή αρχή, αλλά «προκύπτει» όταν ο χρήστης βάζει τον υπολογιστή του να επιδίδεται σε μία διαδικασία «εξόρυξης» (mining) και χρησιμοποιείται για online συναλλαγές. Στην πραγματικότητα τα Bitcoins είναι υπολογιστικός κώδικας- δεν μπορούν να «αντιγραφούν» όπως ένα κλασικό αρχείο. Το «mining» αυτό που κάνει είναι στην ουσία να «επικυρώνει» τις συναλλαγές.

Τα περισσότερα από τα «θύματα» του trojan βρίσκονται στην Ιταλία, τη Ρωσία, την Πολωνία, την Κόστα Ρίκα, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ουκρανία. Η «επίθεση» φαίνεται να προέρχεται από ένα server στην Ινδία, αλλά μετά την εγκατάστασή του μεταδίδει δεδομένα σε ένα κέντρο ελέγχου στη Γερμανία, όπως αναφέρει στέλεχος της Kaspersky Labs.

Καθώς το ενδιαφέρον και η αξία του Bitcoin έχει αυξηθεί, αυξάνεται και η δραστηριότητα σε κάθε επίπεδο: επίθεση DDoS (Distributed Denial of Service) έλαβε χώρα στο Mt.Gox («ανταλλακτήριο» για Bitcoins με πραγματικά χρήματα στην Ιαπωνία), καθώς και σε αντίστοιχες υπηρεσίες, καθώς χάκερ επιδιώκουν να μειώσουν την εμπιστοσύνη του κοινού προς το νόμισμα, ρίχνοντας την αξία του, για να το αγοράσουν σε χαμηλή τιμή και στη συνέχεια να το αφήσουν να ανεβεί ξανά, σημειώνοντας κέρδη- ή απλά επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση του όλου συστήματος. Πέρα από το Mt.Gox, προβλήματα έχει αντιμετωπίσει και το Bitcoin-Central, το Paytunia καθώς και το Instawallet.

Το Bitcoin υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια και αναπτύχθηκε με σκοπό τη διευκόλυνση στις online συναλλαγές παγκοσμίως μεταξύ των χρηστών του Ίντερνετ. Η άνοδος της αξίας του τον τελευταίο καιρό οφείλεται στην κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς το διεθνές τραπεζικό σύστημα, λόγω των εξελίξεων στο θέμα της Κύπρου, τη στιγμή που το Bitcoin παρουσιάζεται «ασφαλές», καθώς δεν εξαρτάται από τραπεζικά ιδρύματα και κρατικούς φορείς, ενώ εγγυάται και ανωνυμία για όσους την επιθυμούν (είναι διαδεδομένη η χρήση Bitcoins για παράνομη δραστηριότητα)- η προβολή του φαινομένου από τα ΜΜΕ έχει απλά ανεβάσει ακόμα περισσότερο την αξία του ψηφιακού νομίσματος.

Ωστόσο, είναι πολλοί οι αναλυτές και οικονομολόγοι που επισημαίνουν τον κίνδυνο μίας νέας «φούσκας», που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα σκάσει.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου