Ξύλινα φωτοβολταϊκά το μέλλον της ηλιακής ενέργειας (video)

Ξύλινες ηλιακές κυψέλες, οργανικές και 100% ανακυκλώσιμες, ανέπτυξε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, με επικεφαλής τον Δρ. Bernard Kippelen, καθηγητή υπολογιστικής και ηλεκτρικής μηχανικής.

Στην προσπάθειά τους να καταστήσουν την ηλιακή τεχνολογία, όχι μόνο ανανεώσιμη αλλά και βιώσιμη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα χημικά συστατικά του ξύλου των δέντρων και άλλων φυτών μπορούν να επιτελέσουν τις ίδιες λειτουργίες με τα βιομηχανικά υλικά.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν κομμάτια ξύλου για να δημιουργήσουν μια λεπτή, διάφανη ταινία νανο-κρυστάλλων κυτταρίνης.

Αυτή η βιοδιασπώμενη ταινία επιτρέπει στο φως να φτάσει τους οργανικούς ημι-αγωγούς που μετατρέπουν τις ακτίνες του ήλιου σε ηλεκτρικό ρεύμα στην κυψέλη.

Οι οργανικές, ξύλινες κυψέλες είναι το ίδιο αποδοτικές με τις συμβατικές και διαλύονται με ευκολία όταν βυθιστούν στο νερό.

Αυτό σημαίνει ωστόσο ότι διαλύονται και με τη βροχή. Για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο οι ερευνητές αναπτύσσουν ένα, επίσης οργανικό, προστατευτικό στρώμα, το οποίο θα εμποδίζει το νερό της βροχής να εισέλθει στην κυψέλη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ξύλινες κυψέλες δεν θα ωφελήσουν μόνο το περιβάλλον αλλά και τη βιώσιμη βιομηχανία ξυλείας, καθιστώντας το ξύλο απόλυτη πηγή ενέργειας τον 21ο αιώνα.Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου