Punk και επιστήμη: η μουσική των ερευνητών


Δημιουργικότητα, DIY ηθική, αντισυμβατικότητα - αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της punk μουσικής. Ωστόσο σε πολλούς επιστήμονες και ερευνητές αυτές οι έννοιες είναι ιδιαίτερα γνώριμες.

"To punk ως κοινωνική νόρμα αφορά σε ιδεώδη που προασπίζονται με πάθος την διαφορετικότητα, την δημιουργικότητα καθώς και την ελευθερία έκφρασης εκτός των ορίων που δομούν κοινωνικά στερεότυπα", αναφέρει ο Bill Cuevas, βιοχημικός της εταιρείας Genencor και μουσικός παραγωγός του KZSU ραδιοφωνικού σταθμού του Stanford University. 
"Παρόμοιες αρχές με του punk απαρτίζουν αυτές μιας λειτουργικής και ποιοτικής ερευνητικής τακτικής, συμπεριλαμβανομένων αυτές της περιέργειας και της ανησυχίας", λέει ο Cuevas κλείνοντας.

Η punk μουσική ξεκίνησε δυναμικά στα τέλη της δεκαετίας του '70, με μπάντες όπως οι Ramones, Sex Pistols, Clash. Μια νέα γενιά μουσικών αμφισβητεί τις αρχές, απορρίπτει παραδόσεις, παίζοντας μουσική απλοποιημένη στα βασικότερα της στοιχεία.

Το σημαντικότερο του είδους αυτού μουσικής είναι "η δυνατότητα πλήρους ελευθερίας έκφρασης μέσα από ένα μουσικό κομμάτι", λέει ο τραγουδιστής των The Descendants και ερευνητής γεωπονικής στο Ινστιτούτο DuPont, Milo Aukerman. Σε πολλές πτυχές της η έρευνα μοιάζει με το punk -- ίσως αρκετά περισσότερο από ότι σε άλλα επαγγέλματα. Οι ερευνητές μπορούν να θέτουν το δικό τους πρόγραμμα όσο και να αποφασίζουν για το τι θέλουν να μελετήσουν. "Υπάρχει μεγάλος βαθμός ελευθερίας σε όλο αυτό", προσθέτει ο Aukerman.


Tόσο το punk όσο και η επιστήμη αγκαλιάζοντας την μοναδικότητα δεν είναι πάντοτε αποδεκτά από την κοινωνία, σημειώνει στα λεγόμενα του ο Lane Pederson, ερευνητής κλινικής ψυχολογίας και drummer των Dillinger Four. "Υπό αυτή την οπτική γωνία, πιστεύω πως και τα δύο εμπεριέχουν μια πτυχή υποκουλτούρας στην φύση τους". Πιο συγκεκριμένα, η βιολογία έχει αναδείξει όσους επιστήμονες αμφισβήτησαν τις συμβατικές γνώσεις του αντικειμένου και προσπάθησαν να απομυθοποιήσουν τις καθιερωμένες θεωρήσεις, σύμφωνα με τον Aukerman. "Συνεχώς ψάχνουμε νέες ανακαλύψεις που κρύβονται πίσω από τον συνήθη τρόπο σκέψης", λέει. "Με το punk rock συμβαίνει ακριβώς το ίδιο".

Οι Pederson, Cuevas και Aukerman δεν είναι ωστόσο οι μόνοι που καλλιεργούν αυτό το παράλληλο πάθος τους για την επιστήμη. O  Dexter Holland, τραγουδιστής των The Offsrping, έχει σπουδάσει μοριακή βιολογία, καθώς ο τραγουδιστής των θρυλικών punk rockers Bad Religion είναι απόφοιτος ανθρωπολογίας, γεωλογίας, πρόσφατα και βιολογίας, ενώ εργάζεται ως καθηγητής πανεπιστημίου τόσο στο UCLA του Los Angeles όσο και στο Cornell University από όπου και πήρε το διδακτορικό του.

Ο Aukerman έχει συνηθήσει πλέον να βρίσκεται από τον πάγκο του εργαστηρίου του, στο στούντιο ηχογραφήσεων και στο βανάκι περιοδείας. Η μουσική του χαρίζει ένα διάλειμμα από την επιστήμη αποσυμπιέζοντας το μυαλό του, καθώς επιστρέφει πάντοτε με νέες ιδέες και όρεξη και δημιουργικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο του ξεκίνησε να νιώθει νοητική κούραση και κατάπτωση, πήρε ένα χρόνο άδεια για να παίξει μαζί με τους Descedants. "Ένιωθα στάσιμος εκείνο τον καιρό. Τώρα όλο αυτό έχει περάσει." Σήμερα, εργάζεται για την αναγνώριση γονιδίων στα άνθη Arabidopsis του γένους Brassicaceae, με προοπτική την χρήση τους για βελτίωση του αραβόσιτου.Η αλήθεια είναι πως πολλοί επιστήμονες θα αγαπούσαν το punk περισσότερο από όσο μπορούν να φανταστούν, λέει ο Cuevas όπου αυτή την περίοδο εργάζεται στην τροποποίηση πρωτεϊνών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην δημιουργία ενέργειας ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα για την αντιστάθμιση των εκπομπών CO2. 
"Επιστήμονας ή όχι, οποιοσδήποτε άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό και πάθος για την ζωή θα μπορούσε να ασπαστεί το punk ως τρόπο ζωής".

Η τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία στην επιστήμη αφορούν την κοινωνία ως σύνολο διαρθρώνοντας, παγκοσμιοποιόντας και δομόντας με νέες μεθόδους τον κοινωνικό ιστό. Ωστόσο έως σήμερα αυτό συμβαίνει υπό όρους κολοσσών της οικονομίας. Η τεχνολογία και η γνώση αποτελούν κτήμα της ανθρωπότητας αδιακρίτου φυλής και κοινωνικού status, καθώς η διακίνηση πληροφορίας με τεχνολογικά μέσα αιχμής θα έπρεπε να είναι ελεύθερη κανόνων που δεν αφορούν στην υγειή λειτουργία της ανταλλαγής.

RIP Aaron Swartz
"Information is power. But Like all power,
there are those who want to keep it for themselves."

Αρθρογραφεί ο Μήτσος Ντι [Planitikos Team]
Πηγές: The Scientist, Discover

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου