Το εσωτερικό ρολόι ευθύνεται για τις βραδινές λιγούρες


Τι είναι αυτό που κάνει πολλούς ανθρώπους να τρώνε περισσότερο το βράδυ και μάλιστα να προτιμούν τροφές με πολλές θερμίδες; Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστημών στο Όρεγκον πιστεύουν ότι βρήκαν την απάντηση, η οποία θεωρούν ότι θα τους βοηθήσει και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.



Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού, το κιρκαδιανό σύστημα, το βράδυ αυξάνει την πείνα και την επιθυμία για γλυκές, αλμυρές και αμυλώδεις γεύσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αρχαίοι πρόγονοι του ανθρώπου χρειάζονταν περισσότερα αποθέματα ενέργειας για να επιβιώσουν κατά τις περιόδους που θα υπήρχε έλλειψη φαγητού. Όμως, όπως εξηγούν, ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου δεν έχει αυτήν την ανάγκη, γι’ αυτό και προκαλείται παχυσαρκία.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες ένιωθαν μικρότερη ανάγκη για φαγητό στις 8 το πρωί και μεγαλύτερη στις 8 το βράδυ, εξαιτίας του εσωτερικού τους κιρκαδιανού συστήματος. Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα για το είδος των τροφών που προτιμούσαν, αφού το βράδυ προτιμούσαν  τροφές με περισσότερες θερμίδες.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού το βράδυ μπορεί να είναι αρκετά αντιπαραγωγική, επειδή το ανθρώπινο σώμα χειρίζεται τα θρεπτικά συστατικά με διαφορετικό τρόπο κάθε ώρα της μέρας. Για παράδειγμα, η λήψη πολλών θερμίδων το βράδυ προδιαθέτει τον άνθρωπο να αποθηκεύσει περισσότερη ενέργεια, την οποία ωστόσο δεν καταναλώνει, σε αντίθεση με εκείνη που παίρνει από τα πρωινά γεύματα.

«Φυσικά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση του βάρους και κυρίως η διατροφή και η άσκηση. Όμως, οι ώρες που καταναλώνονται τα γεύματα παίζουν επίσης ρόλο», αναφέρει στην έκθεση ο δρ Steven Shea. «Ανακαλύψαμε ότι το εσωτερικό κιρκαδιανό σύστημα παίζει ρόλο στη σύγχρονη επιδημία της παχυσαρκίας, επειδή εντείνει την πείνα το βράδυ».

Ακόμη, συμπληρώνει ότι το τεχνητό φως επιτρέπει στον άνθρωπο να κοιμάται πιο αργά, άρα και λιγότερες ώρες, με αποτέλεσμα συνήθως να τρώει και περισσότερο. Έτσι, αποθηκεύει ενέργεια και κοιμάται λιγότερο και αυτά συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους.

«Αν ο στόχος του ανθρώπου είναι να χάσει βάρος, θα είναι  καλύτερα να τρώει τα μεγαλύτερα γεύματά του αρκετά νωρίτερα. Όταν γνωρίζει κανείς πώς λειτουργεί ο οργανισμός του, μπορεί να κάνει καλύτερες επιλογές, όπως να πηγαίνει για ύπνο νωρίτερα, να κοιμάται περισσότερο και το βράδυ να επιλέγει τροφές με λιγότερες θερμίδες».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου