Τα ιχθυέλαια ωμέγα-3 σε συμπληρώματα διατροφής δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος


Tα συμπληρώματα διατροφής που περιλαμβάνουν ιχθυέλαια όπως τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, δεν μειώνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα, ιδίως αν κανείς παίρνει ήδη φάρμακα όπως οι στατίνες και η ασπιρίνη.






Αυτό συμπέρανε μια νέα μεγάλη ιταλική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να «προσγειώσει» τις υπερβολικές προσδοκίες για την προστασία της καρδιάς που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις συγκεκριμένες ουσίες, οι οποίες υπάρχουν σε αφθονία σε ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα. Η νέα μελέτη πάντως δεν ακυρώνει την αξία της κατανάλωσης τέτοιων ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Μαρία Κάρλα Ρονκαλιόνι του Ινστιτούτου Φαρμακολογικής Έρευνας «Μάριο Νέγκρι» του Μιλάνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν χιλιάδες άτομα για μια περίοδο πέντε ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, μετά την πενταετία, από τους 6.244 ανθρώπους που έπαιρναν καθημερινά μια κάψουλα ενός γραμμαρίου με ιχθυέλαιο, πέθανε το 11,7%, ενώ από μια δεύτερη ομάδα 6.269 εθελοντών που έπαιρναν κάθε μέρα απλώς ένα εικονικό χάπι- πλασέμπο (με ένα γραμμάριο ελαιόλαδο), πέθανε το 11,9%. Ανάμεσα στις δύο ομάδες, η διαφορά θνησιμότητας ήταν μόνο 0,2% (δύο άτομα στα χίλια), γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να αμφισβητήσουν τα πολυδιαφημισμένα οφέλη των ιχυθέλαιων και ειδικότερα των ωμέγα-3 για την προληπτική προστασία της καρδιάς.

Τα περίπου 12.500 άτομα με μέση ηλικία 64 ετών που συμμετείχαν στην μακρόχρονη μελέτη, είχαν διάφορους γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτης κ.α.), όμως κανείς δεν είχε πάθει έμφραγμα έως το ξεκίνημα της έρευνας, ενώ αρκετοί έπαιρναν ήδη φάρμακα, κυρίως στατίνες και ασπιρίνες, για προληπτικούς λόγους.

Η νέα ιταλική μελέτη έρχεται σε άμεση αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν όσους έχουν επιζήσει μετά από ένα έμφραγμα ή είναι διαγνωσμένα καρδιοπαθείς. Όμως για όσους δεν έχουν ακόμα εμφανίσει καρδιολογικό πρόβλημα, η νέα έρευνα «δεν παρέχει καθόλου στοιχεία για τη χρησιμότητα των (ωμέγα-3) λιπαρών οξέων σχετικά με την πρόληψη του καρδιαγγειακού θανάτου ή των σχετικών παθήσεων», όπως είπε η Ρονκαλιόνι.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση διατροφικών συμπληρωμάτων ιχθυελαίων έχει κάτι να προσφέρει, τουλάχιστον σε όσους ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή, όπως οι Ιταλοί. «Δεν υπάρχει λόγος να συνταγογραφεί κανείς συμπληρώματα ιχθυελαίων, εκτός και αν κάποιος έχει ήδη πάθει έμφραγμα», τόνισε.

Όπως σχολίασε η Άλις Λιχτενστάιν από το πανεπιστήμιο Ταφτς στη Βοστόνη, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, η ιταλική έρευνα δείχνει για μια ακόμη φορά ότι μεμονωμένα ένα διατροφικό συμπλήρωμα δεν φαίνεται να βοηθάει ιδιαίτερα. «Νομίζαμε ότι τα χάπια βιταμίνης Ε θα ήταν η απάντηση, αλλά πέσαμε έξω. Θεωρήσαμε το βήτα καροτένιο ότι ως αντιοξειδωτικό θα μείωνε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και ούτε αυτό το χάπι δούλεψε. Τελικά, σημασία έχει ένα ολόκληρο πακέτο (σ.σ. υγιεινού τρόπου ζωής) και όχι ένα μόνο χάπι», όπως είπε.

Πάντως, η ιταλική μελέτη, έδειξε ότι έστω και οριακά, τα ιχθυέλαια βελτίωσαν κάποιους δείκτες στον οργανισμό όσων τα έπαιρναν τακτικά, καθώς π.χ. μείωσαν τα επίπεδα των λιπιδίων (τριγλυκεριδίων) και αύξησαν την «καλή» χοληστερόλη. Όμως η «κακή» χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα δεν διέφεραν σε τίποτε σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον τα ποσοστά γαστρεντερικών προβλημάτων και καρκίνου ήσαν παρόμοια στις δύο ομάδες εθελοντών.

Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τα ω-λιπαρά δεν ξέρω τι κάνουν αλλά οι Immuvit που παίρνω κάθε μέρα με έχουν γεμίσει ενέργεια!

Δημοσίευση σχολίου